Измина точно половината от предизборната кампания и ключовите тенденции вече

...
Измина точно половината от предизборната кампания и ключовите тенденции вече
Коментари Харесай

Отдръпват ли назад проф. Герджиков?

Измина тъкмо половината от предизборната акция и основните трендове към този момент се открояват. Основният съперник на президента Румен Радев влезе мощно в конкуренцията, показва нужната външност за кандидат-президент, показа на пръв взор подобаващ вицепрезидент в лицето на полк. Невяна Митева и не на последно място оформи облика си върху трансформиралия се в факсимиле за ГЕРБ „ обединител на нацията ".

От там насетне обаче с тезите и политическото си говорене професорът безусловно умъртви цялата инерция на акцията си - прояви се като автентичен релативист, който на процедура не може да заеме съответна и ясна позиция по нито един от нашумелите проблеми в обществото, което несъмнено е забележителен недостиг за един кандидат-президент.

Тезите и говоренето му станаха толкоз уравновесени и стараещи да не обидят никого в търсене на по-широка поддръжка, че Герджиков стартира да губи всякаква достоверност и еднаквост. Така напълно разумно се стига до идващия фундаментален проблем в президентската акцията на ГЕРБ.

Структурите на ГЕРБ не наподобяват въодушевени

Бърза инспекция на отразяването на обиколките на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ в обществените мрежи разкрива, че измежду другояче извънредно лоялните структури и последователи на партията не се вижда необикновен възторг за визитите и като цяло утвърждение за кандидатурата на професора. С други думи, посещаемостта на събитията не е изключително огромна, а зарядът просто липсва. Характерната интензивност в обществените мрежи на фанатичните последователи на ГЕРБ също е доста по-ниска.

От една страна, тази реакция може да бъде обяснена с мекия и обран метод на професора, който е в несъгласие с налагания от ГЕРБ модел. Вероятно от структурите на партията чакат присъщата заостреност и конфронтация, който главните лица на партията показват.

За неналичието на органически интерес и поддръжка за проф. Герджиков измежду структурите на ГЕРБ има и друго по-просто пояснение и причина - обликът му е мъчно смилаем за междинния покровител на партията. Все отново приказваме за човек на науката, ерудиран и с учтив звук, което явно не кореспондира добре с желанията на почитателите на ГЕРБ, на които години наред бяха налагани по този начин да се каже по-„ народняшки " и посредствени облици. Освен това стотиците хиляди фанатично настроени почитатели на партията евентуално биха се радвали повече да видят чисто партийна кандидатура, а не евентуален „ обединител " на нацията, който приказва на нетипичен за ГЕРБ език.

Все отново пред акцията на ГЕРБ има разумно решение на създалия се проблем и той се споделя полк. Невяна Митева. На прима виста полк. Митева наподобява претендент, който твърдият електорат на ГЕРБ и структурите биха приели по-лесно, тъй че можем да чакаме тя да заема по-активна роля и да поеме по-голяма част от тежестта на акцията за напред.

В последна сметка, ГЕРБ се пробваха да играят прекомерно комплицирана игра - хем да предложат фигура, която да има капацитета да консолидира поддръжка отвън гласоподавателите на партията, хем да се стъпи върху твърдия електорат на ГЕРБ и да се разчита той да даде един отговарящ старт. От два стола най-лесно се пада на земята. За момента тази тактика наподобява запътила се към неуспех. В случай, че не станем очевидци на революционни промени в акцията на ГЕРБ, възможностите на Румен Радев за преизбиране неимоверно се усилват.

Новата роля на Румен Радев

Междувременно в тактиката и държанието на Румен Радев се вижда смяна. Все още липсва президентски спор или негово изявление в неконтролирана среда за някоя от огромните медии, само че за сметка на това настоящият президент пое по-активна роля във връзка с коронакризата и събитията в страната.

Президентът свика служебното държавно управление на неделна среща по отношение на коронакризата, на която се застъпи за зеления документ, само че подлага на критика метода на въвеждането му и метода към учебните заведения. Казано другояче, Радев зае по-твърда позиция във връзка с вирусната обстановка и за следващ път се прояви като гласа на всеобщите публични настроения у нас. Така Румен Радев пое отговорността, както и риска, да изрази ясна позиция по тематиката, която буди най-голямо разделяне у нас - коронакризата и съпътстващите я ограничения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР