Измина по-малко от месец, откакто апаратът Perseverance на НАСА кацна

...
Измина по-малко от месец, откакто апаратът Perseverance на НАСА кацна
Коментари Харесай

Марсоходът Perseverance изпрати първи научни данни към Земята

Измина по-малко от месец, откогато апаратът Perseverance на НАСА кацна на. През това време роувърът беше ангажиран да тества инструмента си, стартира да се движи и да прави невероятни фотоси. Сега той стартира своята научна задача и бяха изпратени първите данни на Земята, заяви „ Ай Еф Ел Сайънс “, представен от БГНЕС.
Първите резултати пристигнаха от неговата невероятна камера SuperCam, нейният инструмент 5 в 1 за търсене на античен микробен живот, който Perseverance подхваща. Първите измервания на 5,6-килограмовата камера включват наблюдения с инфрачервена и забележима светлина на скали, осветени от Слънцето. Това включва и наблюдения с Раманов спектрометър. Марсоходът изстреля зелен лазер в канара, наречена Máaz, на 3,1 метра. Това възбужда химическите връзки в минерала и те могат да бъдат разпознати от инструмента SuperCam.
 Виртуален тур по Марс Виртуален тур по Марс
Преди броени дни мapcoxoдът Реrѕеvеrаnсе (Hacтoйчивocт) извъpши ycпeшнo ĸaцaнe в ĸpaтepa Јеzеrо нa пoвъpxнocттa нa Чepвeнaтa плaнeтa, ĸ...
„ Това е първият път, когато инструмент употребява Раманова спектроскопия някъде другаде, с изключение на на Земята! “, сподели Оливие Бейсак, шеф на CNRS за научни проучвания в Института по минералогия „ Physique des Matériaux et de Cosmochimie “ в Париж. Рамановата спектроскопия включва принадлежности, технологии и аксесоари с необятно приложение. Тя съставлява облъчване на вещество в твърдо, течно или газообразно положение с поток от фотони със строго закрепена сила.
„ Рамановата спектроскопия ще изиграе решаваща роля при характеризирането на минералите, с цел да получим по-задълбочена визия за геоложките условия, при които са се образували, и за разкриване на евентуални органични и минерални молекули, които може да са били формирани от живи организми “, сподели Бейсак.
SuperCam е взаимен артикул на Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и консорциум от френски проучвателен лаборатории под егидата на „ Centre National d’Etudes Spatiales “ (CNES) и в този момент действа на друга планета. „ Удивително е да видиш SuperCam да работи толкоз добре на Марс “, сподели Роджър Уайънс, основният откривател зад инструмента SuperCam на Perseverance от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико. „ Когато за първи път се размечтахме за този инструмент преди осем години, се притеснявахме, че сме прекомерно амбициозни. Сега е горе и работи прелестно. “
SuperCam е освен лазер и инструмент за проучване на скали от разстояние. Уредът е планиран също да разпознава кои типове скали и почви могат да съдържат следи от минал микробен живот, той може да учи атмосферата и даже да реши дали марсианският прахуляк може да съставлява заплаха за бъдещите човешки астронавти.
 Каква е задачата на марсохода Реrѕеvеrаnсе на Червената планета? (ВИДЕО) Каква е задачата на марсохода Реrѕеvеrаnсе на Червената планета? (ВИДЕО)
Mapcoxoдът Реrѕеvеrаnсе (Hacтoйчивocт) извъpши ycпeшнo ĸaцaнe в ĸpaтepa Јеzеrо нa пoвъpxнocттa нa Чepвeнaтa плaнeтa, ĸъдeтo пpeди мнoгo...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР