Една година след смъртоносната катастрофа на фенове на футболния стадион в Индонезия, семействата все още търсят справедливост

...
Измина една година бавно за Деви Аток, индонезиец, чиито две
Коментари Харесай

Измина една година бавно за Деви Аток, индонезиец, чиито две дъщери тийнейджърки починаха в сблъсък на фенове на футболен стадион в Източна Ява през октомври 2022 г., след като полицията използва сълзотворен газ, започвайки паническо бягане към изходите, което доведе до смъртта на 135 души

От HENDRA PERMANA Associated Press и EDNA TARIGAN Associated Press 30 септември 2023 г., 10 :43 PM

МАЛАНГ, Индонезия -- Една година измина бавно за Деви Аток, индонезиец, чиито две дъщери тийнейджърки загинаха в сблъсък на фенове на футболен стадион в Изток Ява през октомври 2022 г., след като полицията използва сълзотворен газ, започвайки паническо бягане към изходите, което доведе до смъртта на 135 души.

Тълпата се надигна на стадион Канджурухан в град Маланг беше сред най-лошите спортни трагедии в света. Около 43 деца загинаха и около 580 души бяха ранени при инцидента.

Хаосът избухна, след като Персебая Сурабая победи Арема Маланг с 3-2 в мача на 1 октомври в пред около 42 000 зрители, което накара полицията да използва сълзотворен газ, включително към трибуните на стадиона, причинявайки паника сред тълпата.

Athok беше купил четири билета за събота нощен мач за двете му дъщери, бившата му съпруга и новия й съпруг. Неговата 13-годишна дъщеря Наила Деби Ангграини реши да се присъедини към семейството си в последния момент. Тя загина в катастрофата заедно с по-голямата си сестра, 16-годишната Натася Деби Рамадани, и майка им, Геби Аста Путри, 37.

През годината след инцидента Индонезия осъди петима от шестима заподозрени, които бяха обвинени в небрежност, довела до смъртта на 135 души. Разследванията са проведени както от полицията, така и от независим екип, създаден от президента на Индонезия Джоко Видодо.

Двама полицаи, които първоначално бяха оправдани от съда в Сурабая, по-късно бяха осъдени в затвора от Върховния съд. Единият е осъден на две години, а другият на две години и половина. Бившият командир на мобилна бригада на полицията в Източна Ява беше признат за виновен и осъден на година и половина затвор, а бившият служител по сигурността на футболния клуб получи една година.

Но някои роднини на жертвите казват, че наказанията не стигат достатъчно далеч и продължават да се борят за справедливост.

Athok каза, че е имало нередности в разказа за случилото се и че е преживял сплашване, откакто е започнал да говори за смъртта на дъщерите си.

Той каза, че полицията му е казала, че дъщерите му не са умрели от сълзотворен газ — каквото е заключението, достигнато от независимия разследващ екип — а от удар с тъп предмет в гърдите, който е счупил ребрата им.

„По време на процеса полицията каза, че е имало сбиване между фенове, въпреки че на стадиона не е имало привърженици на Персебая. Това е публична лъжа. Ние сме заблудени“, каза Аток, облечен в тениска, показваща лицата на дъщерите му. На гърба има снимка, на която той се моли, и думите: „Почивайте в мир на небето, дъщери мои. Баща ти се бори за справедливост за теб.“

„Искам да се боря законно, да търся справедливост за смъртта на дъщерите си. Ако питате дали искрено съм приел случилото се, да, искрено го правя. Те са мъртви, няма да се върнат. Но според закона търся справедливост срещу убиеца на двете ми дъщери,” добави той. инцидент, призова правителството на Индонезия да разследва и изправи пред правосъдието всички отговорни.

„Съдебният процес, свързан със силите за сигурност, които използваха сълзотворен газ, не е все пак достигнаха своите лидери на командно ниво. Това е неприемливо и семействата на жертвите, които загинаха, и тези, които бяха ранени, заслужават подходящо правосъдие и отчетност“, каза Усман Хамид, изпълнителен директор на Amnesty International Indonesia, в изявление.

Организацията за права също призова за оценка на използването на прекомерна сила, включително сълзотворен газ. Нарастването на тълпата в Канджурухан подчерта опасностите от използването на сълзотворен газ сред тълпите, се казва в съобщението. на стадиона в събота, за да се помолите за жертвите на тълпата. Очаква се повече да се съберат там в неделя.

___

Тариган съобщи от Джакарта, Индонезия .

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg