Изменението на климата увеличава честотата, интензивността и продължителността на горещите

...
Изменението на климата увеличава честотата, интензивността и продължителността на горещите
Коментари Харесай

74% ръст на смъртните случаи заради горещините през последните 30 години

Изменението на климата усилва честотата, интензивността и продължителността на горещите талази във всички райони на света. Това повишение на рисковите температури през последните десетилетия, артикул на човешка активност, излага милиони хора на съществени опасности за здравето. Това беше разкрито от две нови следствия, оповестени рано тази заран в профилираното издание The Lancet, оповестява испанският вестник El Pais. 

Едно от проучванията, ръководено от Катрин Бъркарт, професор в Института за здравни метрики и оценки към Университета във Вашингтон, открива, че единствено през 2019 година над 356 000 души са умряли от някакво заболяване, настъпило вследствие на горещите талази. Освен това 1,3 милиона души са умряли от аргументи, свързани със студа. 

Смъртните случаи, свързани с ниските температури, са се нараснали с 31% спрямо 1990 година, само че тези, свързани с горещото време, са нарастнали със 74% за същия интервал от време. „ Очаква се броят на хората със здравословни проблеми, дължащи се на горещините, да продължи да се усилва с повишение на температурите по света “, предизвестява откривателят. 

Бъркарт признава, че макар че ниските температури понастоящем оказват поголямо въздействие върху здравето на хората в множеството райони, анализът на прогнозата, който тя прави с сътрудниците си, открива, че в кратковременен проект резултатите от мощната горещина може да надвишат тези от студа. 

„ Това е доста обезпокоително, тъй като рискът от излагане на високи температури наподобява непрестанно се усилва в продължение на десетилетия “, изяснява Бъркарт. Според откривателя районите на планетата, които ще страдат наймного от тези последици, са места, където към този момент е доста горещо - Южна Азия, Близкия изток и доста страни в Африка. 

Проучването, което свързва смъртните случаи с рискови температури, употребява данни от 64,9 милиона смъртни случая в девет страни, които обгръщат 29% от международното население, имат климат с 95% от международния температурен диапазон и съставляват 79% от социално-демографските условия на планетата. Изследването свързва смъртните случаи заради рискови температури със 17 характерни аргументи за болести, изключително кардиореспираторни и метаболитни. 

Второ изследване, също оповестено в The Lancet и в което вземат участие професорите Оли Джей и Кристи Еби от Университета в Сидни (Австралия), удостоверява, че в допълнение към увеличението на смъртните случаи, рисковите температури са свързани с огромен брой визити до лечебни заведения, проблеми с психологичното здраве, сложна бременност и по-високи разноски за опазване на здравето.

„ Излагането на високите температури на околната среда излишно предизвиква страдалчество и гибел “, гласи заключението на проучването. 

В публикацията се показва, че възрастните над 65 години, хората със сърдечнобелодробни болести и доста дребните деца са най-уязвими на
въздействието на извънредно горещите температури. Според откривателите доста горещите дни или горещите талази, които се следят почти на всеки 20 години, в този момент се случват по-често и биха могли да пораждат всяка година до края на този век, в случай че излъчванията на парникови газове не бъдат понижени. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР