Измамниците вече по-трудно ще крадат пари от жертвите, благодарение на

...
Измамниците вече по-трудно ще крадат пари от жертвите, благодарение на
Коментари Харесай

AI система на Mastercard открива измамници 


Измамниците към този момент по-трудно ще крадат пари от жертвите, с помощта на изкуствения разсъдък
(снимка: CC0 Public Domain)

Mastercard, притежателят на едноименната платежна система, създаде основано на изкуствен интелект решение Consumer Fraud Risk, което разрешава на банките да откриват по-ефективно измами в действително време. Технологията предотвратява изпращане на пари към измамници, които се показват за законни получатели, като да вземем за пример член на фамилията, другар или търговец на дребно. 

Девет от най-големите английски банки, в това число Lloyds Banking Group, Natwest Group и Bank of Scotland, към този момент употребяват AI системата за разкриване на измами, съобщи Mastercard пред Bloomberg News.

Измамите с позволено ориентирано заплащане (APP), при които един лъжец се показва за различен човек, с цел да открадне пари, съставляват към 40% от всички загуби от банкови измами в Обединеното кралство. Според прогноза на ACI Worldwide и GlobalData, до 2026 година единствено в Съединени американски щати и Англия загубите от такива измами ще доближат 5,25 милиарда $.

За да образова системата Consumer Fraud Risk, Mastercard употребява набор от данни от петгодишното си съдействие с банки в Обединеното кралство, което оказва помощ на картовия оператор да разпознава лъжливи сметки на „ парични мулета “, които по-късно са блокирани.
още по темата
Базираното на изкуствен интелект решение на Mastercard, употребяващо тези данни, разчита и на друга информация като номера на сметки, суми на заплащания, история на платеца и получателя и връзки на получателя към сметки, свързани с измами. Това разрешава на банките да реагират на произшествия в действително време и да блокират заплащания преди средствата да бъдат изпратени на измамника.

Системата Consumer Fraud Risk присвоява оценка на риска от 0 до 999 на всеки опит за банков превод в границите на половин секунда, сходно на решение, което към този момент се употребява за разкриване на лъжливи заплащания с кредитни карти. Банката може да комбинира тази оценка на риска със личните си разбори, с цел да дефинира какъв брой рискова е транзакцията и, в случай че е належащо, да я блокира, преди парите да изоставен сметката на жертвата.

Според Пол Дейвис, началник на отдела за битка с измамите в TSB Banking Group Plc, системата е изключително добра при разкриване на измами при извършване на покупки, когато нарушители, представящи се за продавачи, подмамват хората да заплащат за несъществуващи артикули или услуги, което е към половината от всички APP случаи на измами с заплащане.

TSB, която употребява AI системата на Mastercard, пресмята, че Consumer Fraud Risk може да спести на английските банки към £100 милиона годишно в мащаба на цялата страна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР