Изложбите Тревога“ и Паляниця“ на украинската артистка Жанна Кадирова разказват

...
Изложбите Тревога“ и Паляниця“ на украинската артистка Жанна Кадирова разказват
Коментари Харесай

Жанна Кадирова: Забравих предишния си живот

Изложбите „ Тревога “ и „ Паляниця “ на украинската артистка Жанна Кадирова описват за живота на всички украинци, които са напуснали Украйна в резултат на войната или не престават да живеят там, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ С изложбата си желая да покажа своите прекарвания от началото на пълномащабната война в Украйна. В първите три месеца от войната бях емигрант в Западна Украйна. Оставих всичко в Киев - дома ми, студиото ми и приятелите ми. В този миг мислех, че си потеглям вечно, само че след три месеца се завърнах. Наистина е ужасяващо прекарване и ми е мъчно да си припомням за този миг “, сподели пред БГНЕС украинската артистка Жанна Кадирова.

„ В тези дни на месец февруари, точно когато стартира и войната, би трябвало да подсещам на хората, които ни пазят за случилото се, тъй като е доста мъчно - някой би ни умъртвил единствено тъй като носим украински паспорт “, добави Кадирова.

Тя акцентира, че Русия е употребила дезинформационни акции и е вложила доста пари, с цел да оправдае военните си закононарушения. „ Това не е обикновено през 21 век. Бомбени офанзиви, унищожени музеи, пробваха да унищожат нашата история и просвета. Това е извънредно “, безапелационна е украинската артистка. Кадирова изясни, че с творчеството й се е трансформирало фрапантно след тези две години. „ Мога да работя единствено на тази тема, тъй като това е моята автобиография. Забравих предходния си живот, забравих какво е да си правиш проектите за идната година, тъй като живеем ден за ден. Всички хора, които са напуснали Украйна са създали избор да нямат избор и да живеят ден за ден “, счита тя.

Изложбата на Кадирова в столицата се осъществя от Посолството на Чешката република в София, Посолството на Украйна в Република България и Чешкия център в София, а събитието е част от стратегия за поддръжка на Украйна в битката й против съветската експанзия.

Проектът й „ Тревога “ е отдаден на всички украинци, които са напуснали Украйна или не престават да живеят там. Изложбата показва планове, основани през първите три месеца на войната, когато киевските художници Жанна Кадирова и Денис Рубан живеят като насилствени преселници в село Березово, Закарпатска област, покрай границата с Унгария. Появата на тези творби се дължи на ситуацията в планинското село, природата и битовите обичаи.

Проектът на украинската артистка „ Паляниця “ съставлява речен камък, нарязан като самун. Думата „ Паляниця “ значи празничен самун като с подобен самун се посрещат гостите и се канят в къщата. В началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна тази дума се е употребила като ключова дума. Както излиза наяве съветските диверсанти не могат да я произнесат и с помощта на нея са разкрити доста противников разследващи групи.

По време на представянето на изложбата на украинската артистка беше показан и документален филм на киевския режисьор Иван Сауткин, който документира процеса на основаване на „ Паляници “ и откриването на първата галерия в къщата, в която са живели художниците след началото на войната.

Жанна Кадирова е родена през 1981 година в Бровари, Киевска област, където сега живее и работи. Член е на група " REP " (Revolution Experimental Space). След като приключва Държавното художествено учебно заведение „ Тарас Шевченко “ през 1999 година, тя получава премията „ Казимир Малевич “ и Голямата премия на „ Киевски скулптурен план “ (и двете през 2012 г.). Получава също и Специалната премия (2011), Основната премия (2013) и Специалната премия - Future Generation International (2014), всички от PinchukArtCentre. Всички нейни последни планове са характерни за съответното място, в това число инсталацията навън ­ в планините Семеринг (Австрия), непрекъснатата статуя в село Толфа (Италия) и скулптурният план за Международния скулптурен план (JISP) в Шанхай (Китай). /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР