Изложбата „Манаки – история в снимки“ се открива в четвъртък

...
Изложбата „Манаки – история в снимки“ се открива в четвъртък
Коментари Харесай

Пионери на киното разказват историята на Балканите в снимки

Изложбата „ Манаки – история в фотоси “ се открива в четвъртък от 19 ч. в столичната изложба „ Синтезис “ на бул. „ Васил Левски “ 55, където ще остане до 16 ноември. Тя продължава линията на галерията да показва значими създатели от началото на ХХ век. Експозицията включва 52 фотографии на братята Янаки и Милтон Манаки, снимани в интервала 1898-1935 година

Желанието на двамата да запазят времето им отрежда място в историята на международната кинематография като първите й майстори от Балканите. Но до края на живота си те остават правилни и на фотографията, отнасят се към нея като към поминък и изкуство, употребяват всички й благоприятни условия като медия и даже се прехранват от нея.

Фотографският списък на Янаки (1878-1954) и Милтон (1880-1964) е съхранен с помощта на интереса на публиката към движещите се облици, които двамата основават през първите години на ХХ век. Значимостта им, изключително за Балканите, постоянно е мощно подчертавана. Това е ненужно, тяхното завещание и по този начин е задоволително скъпо, с цел да им резервира място по върховете на европейската просвета и образна памет. За това какъв брой високо са ценени братя Манаки свидетелства фактът, че те са били публични фотографи към двора на румънския крал Карол I (1906), на султана на Османската империя Мехмед V (1911) и на сръбския крал Александър I Караджорджевич (1929).

Фотографското завещание на Манаки от Гърция, Македония, България се състои от 18 513 негатива, включително 7115 стъклени плаки. Към тях можем да прибавим и 10 952 истински хартиени копия и огромен брой достоверни документи. Изложбата е резултат от 15-годишно изследване на архива на братята от куратора Роберт Янкулоски. Показаните снимки са репродуцирани от истинските стъклени плаки. Чрез новите цифрови технологии копията разкриват цялото благосъстояние от тонове и елементи, непокътнати върху плаките.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР