Изложбата ,,Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“

...
Изложбата ,,Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“
Коментари Харесай

Отменят българската изложба в Лувъра, ще предложат друга

Изложбата,,Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век) “ няма да се организира в Лувъра през лятото на 2020 година Това взеха решение през днешния ден на среща министърът на културата Боил Банов и управлението на Българска академия на науките, признават в публично известие от Министерството на културата.
Причината е отводът на Светия синод да позволи потреблението на артефакти от църковните складове, и необятната социална реакция против формата на подготвяната експозиция.
Припомняме, че преди няколко дни шефът на Института за проучване на изкуството към Българска академия на науките проф. Емануел Мутафов предизвести, че се планува български експонати да бъдат изложени в секцията за ислямско изкуство в Лувъра. Светият синод документално отхвърли да даде благословия за потребление на артефакти от Историко-църковния институт и музея на БПЦ.
По време на срещата през днешния ден е взето решение на Лувъра да бъде препоръчана друга галерия, която да обгръща друг или по-широк интервал от българската история.
Учените са предложили тематики, свързани със знакови интервали от предишното на българските земи и българската страна: „ Праистория ” (поява и развиване на първата европейска цивилизация) или „ Късно Средновековие ” (възход на Второто българско царство).
До момента контракт за третата галерия сред Министерството на културата и музея „ Лувър “ не е подписан, означават от министерството.
Готовност да вземат участие във към този момент оповестената галерия имаха няколко музея – Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките, Етнографският музей при Българска академия на науките, Криптата в храм-паметника „ Св. Александър Невски “ – филиал на Националната изложба, Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий ”, районните исторически музеи в София и Варна.
Откази са получени от Светия синод и от управлението на Българска академия на науките във връзка с културните полезности от музеите на Академията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР