Изложба с ученически творби В страната на справедливостта“ бе открита

...
Изложба с ученически творби В страната на справедливостта“ бе открита
Коментари Харесай

С изложба на рисунки от ученическия конкурс на Кюстендилски съдебен район, ВСС и МОН отбелязаха 9- та годишнина на Образователната си програма

Изложба с училищен произведения „ В страната на справедливостта “ бе открита във Висшия правосъден съвет. С нея се отбелязва деветата година от реализирането на Образователната стратегия, която се реализира по съглашение с Министерството на образованието и науката.

Гости на събитието бяха доктор Мария Гайдарова – заместник-министър на образованието и науката, ВаняКастрева- шеф на Регионалното ръководство на образованието – София-град, Пенка Братанова – административен началник – ръководител на Окръжен съд –Кюстендил,Капка Милева – следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура, и Ралица Първанова–прокурор в Софийска районна прокуратура.Те бяха посрещнати от БоянМагдалинчев– представляващ Висш съдебен съвет, г-жаЦветинкаПашкунова, Калина Чапкънова и господин Евгени Иванов – членове на Висш съдебен съвет.

„ Вече девет образователни години магистрати от съдилищата и прокуратурите в цялата страна влизат в класните стаи и срещат учениците със правосъдната власт в Република България, образуват тяхната правна просветеност и просвета, възпитават ги в почитание към закона и държавността. Да ангажираш вниманието на децата и да видиш по какъв начин се развиват. Това е приносът на тази Програма към тях, тъй като във всяка от показаните рисунки доста блестящо личат тематиката и мислите на учениците “, обърна се към присъстващите Магдалинчев. Той акцентира извънредно дейната и безкористна работа на магистратите по Образователната стратегия на Висш съдебен съвет и МОН, вследствие на което „ децата рисуват страната на реда, на закона и справедливостта “.

„ Ние юристите изискуем своето израстване на учебното заведение. Ангажирана съм с програмата от 2014 година През 2019 година, откакто видяхме интереса на децата към системата, районен съд – Кюстендил провежда първия училищен конкурс, заради огромния интерес, Окръжен съд – Кюстендил продължи самодейността дружно с районните съдилища в Дупница и Кюстендил, като включихме учениците от 1- 12 клас. През 2022 имахме рекорден брой участници – 170, включително деца със специфични просветителни потребности. Програмата обхвана 7 общини и над 550 деца за тези 4 години. Провокираме гледната точка на децата за правото и получаваме противоположна връзка от тях “, съобщи ръководителят на Окръжен съд – Кюстендил,съдия Пенка Братанова.
В удостоверение на думите си, тя цитира ученичката от 12 клас на Езикова гимназия „ Д- р Петър Берон “ – Кюстендил, Лилия Антонова:

…..Страната на справедливостта може би не съществува в границите на нашия живот, само че силата, която разграничава вярното от неверното решение съществува, и това е законът…

„ Това което вършиме се вписва идеално в задачите на МОН и в дълготраен проект, посредством стандартаза Гражданско обучение, с образователното наличие по Човек иприрода и по Философия,и този синхрон е извънредно значим за просветителния развой.Благодаря на арбитър Братанова за това което вършиме. Усетили сте душатанадецата и по какъв начин да достигнете до тях, с неприкритост, почтеност и положителни начинания “, съобщи заместител – министър Гайдарова и поздрави персонално ръководителя на Окръжен съд - Кюстендил.

В извършената след формалното разкриване на изложбата среща бяха разисквани съответни хрумвания за развиването на взаимната самодейност на Висш съдебен съвет и МОН. Д-р Гайдарова направи оферти за основаване на цифрова галерия с разнообразно ученическо творчество, в която да се включат всички участници в Програмата от страната. Обсъдено бе осъществяване на анкета измежду учениците в края на образователната година, с която да се изследва с какво ги е обогатил лекционният курс и какво чакат още. Г-нМагдалинчевпосочи смисъла на партньорството на МОН при установяване на нови тематики и метода на осъществяване на мероприятията по Програмата, с цел да се отговори на интереса на подрастващите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР