Изложба, посветена на 120-годишнината от освещаването на храм-паметника Рождество Христово“

...
Изложба, посветена на 120-годишнината от освещаването на храм-паметника Рождество Христово“
Коментари Харесай

Изложба, посветена на 120-годишнината от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ край град Шипка

Изложба, отдадена на 120-годишнината от освещаването на храм-паметника „ Рождество Христово “ в край град Шипка, ще бъде открита на 7 март от 17 часа в.

Изложбата се организира с поддръжката на Община Велико Търново.

29 табла с богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни фотоси описват за историята на храма – за неговото основаване, архитектура, декорация, за тържественото разкриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините. За пръв път са показани факсимилета на документи от Архива на външната политика на Руската империя, предоставени от посолството на Русия – текстове на речите на княз Фердинанд I на тържествата на 15 и 18 септември със собственоръчни бележки в ъгъла и автограф на княза, копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на Храма и други

Показани са две от най-скъпите реликви на храма – иконите „ Св. Преображение Господне “ и „ Св. Николай Чудотворец “, подарени от бойците на 35-и Брянски и 36-и Орловски полкове, отбранявали Шипка паралелно с българските опълченци.

 

Интерес буди и дребна двустранна икона – от едната страна е изобразено «Рождество Христово», а от другата – посмъртна снимка на император Александър II. Във витрините са показани икони, евангелия и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините.

 

Показани са и възпоменателни медали, марки, предмети и пощенски карти, свързвани с откриването на Храма. Така да вземем за пример носителите на съветския медал „ Свети Георги “ (Георгиевски кръст) са наградени с съветски възпоминателни наградни чаши. Те са направени от солидно сребро с вензела на съветския император Николай II, а вътре са позлатени.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР