Излизането на Великобритания от ЕС ще даде възможност на много

...
Излизането на Великобритания от ЕС ще даде възможност на много
Коментари Харесай

Ще ни върне ли Брекзит българските кадри

Излизането на Англия от Европейски Съюз ще даде опция на доста българи да се върнат у нас. Правилата, които Лондон възнамерява за непознатите жители ще се окажат неподходящи за мнозина на фона на повишаващите се заплати в България, осведоми бТВ.

Формално брекзит ще се случи на 30 март 2019 година Българите живеещи там са към 70 хиляди, само че се допуска, че са над 100 хиляди в това число незаконно работещите и по-нискоквалифицираните. 

Ще се вкара условие за уседналост от 5 години и по този начин хората ще получат паспорт, персонална карта на непрекъснато пребиваващ и ще имат права като жители. Важно е коя дата ще бъде определена за пресмятане на уседналостта. Ако човек е влезнал в страната към 2017 година, то когато се задейства клаузата за излизане, той ще има 2 години уседналост и ще подава документи за искане на статут.

Правителството на Англия ще опита да зададе квоти за избрани специалности и по този начин се надява да управлява миграцията.  Ако човек работи би трябвало да има над 18 хиляди лири годишен приход, с цел да получи фамилията му статут на непрекъснато пребиваващи. Така незаконно работещите няма да могат да останат в страната.

Икономистът от „ Индъстри уоч ” Лъчезар Богданов уточни, че сега България страда от демографски срив и работодателите би трябвало да наемат пенсионери или да привлекат хора от чужбина. Третият им вид е да основат бизнес модели, които да желаят по-малко хора, само че по-квалифицирани. На този декор изследване на икономистите сочи, че заплатите у нас порастват.

 „ Със сигурност 10 на 100 растеж на заплатите в стопанската система е доста. Преди години имахме подобен растеж, само че имахме и растеж на цените. Сега нямаме към момента индикации, че има растеж на потребителските цени. Но основаването на повече работни места и повишението на приходите покачва цените на локалните услуги ”, разяснява Богданов.

Станислав Пеев е цифров дизайнер, който е приключил във Англия и се е върнал в България.

След брекзит 27-годишният българин взема решение да напусне Острова. Решението на британците да излязат от Европейския съюз е единствено мотив, само че не и главната причина за дълго премисляното му решение да стартира нов живот в София.

„ Мисля че за 8 години взех задоволително от Англия опит и стаж. Животът в Англия спря да резонира с моите разбирания. В България има задоволително благоприятни условия за млади и квалифицирани хора ”, уточни той.

Станислав счита, че животът в България може да бъде по-пълноценен от този в Англия.  Особено в случай че имаш познания и умения. Той към този момент работи в софийския офис на интернационална компания, в областта на електронните разплащания.

„ В Англия обществото е доста фокусирано върху кариерното развиване и върху многото работа.  Всички знаят, че живота в Лондон е ужасно безценен и на множеството хора им се постанова да работят по 12-13 часа дневно. Работа през уикендите, в това число само че и аз бях по този начин. Не считам, че има добър баланс там. И това е основната причина да реша да се върна тук.  Защото не считам, че живота е единствено работа ”, безапелационен е той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР