Излизането на битовите потребители на свободния пазар за електроснабдяване се

...
Излизането на битовите потребители на свободния пазар за електроснабдяване се
Коментари Харесай

Либерализацията за битовите потребители се отлага за 2026 г.

Излизането на битовите консуматори на свободния пазар за електроснабдяване се отсрочва за следващ път. Т.нар. либерализация на пазара ще влезе в действие от началото на 2026 година, взеха решение през днешния ден депутатите в Народното събрание. Те записаха, че семействата остават на контролиран пазар до 31 декември на 2025 година. Отлагането на процедура е с 3 години, в случай че няма нови забавяния. 

Предложението бе импортирано от ГЕРБ, от където твърдяха, че забавянето е целесъобразно, имайки поради енергийната рецесия и е записано като опция в промените на Плана за възобновяване и резистентност. Изчисленията на Жечо Станков (ГЕРБ) демонстрираха, че, по личните му думи, в случай че в този момент едно семейство заплаща сметка за ток от към 180 лева, то при либерализация в този миг щяла да скочи до над 720 лева. 

Подобна теза изрази и Движение за права и свободи, в лицето на своето енергийно острие Рамадан Аталай. Той счита, че Народното събрание не си е приключил работата по въвеждането на свободния пазар и не е подготвил потребителите. Той изиска час по скоро да се даде определение и за енергийна беднотия. 

Очаквано - идеяета бе подкрепена и от " Продължаваме промяната ", само че съгласно депутатите й невъзможността за свободен пазар от 2023 година е поради вините на предходните държавни управления, които не са свършили нищо по въпроса. 

Единствената партия, която се опълчи на решението бе " Възраждане ", само че не тъй като желае либерализацията да влезе в ход допустимо най-бързо, а тъкмо противоположното - тъй като счита, че тя в никакъв случай не би трябвало да се случва за битовите консуматори. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР