Излизаме на улицата, ако правителството не промени варварското си отношение

...
Излизаме на улицата, ако правителството не промени варварското си отношение
Коментари Харесай

Серия от протести започва БАН след празниците

Излизаме на улицата, в случай че държавното управление не промени варварското си отношение към науката. Това съобщи проф. Бойко Георгиев, професор в Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания на Българска академия на науките и ръководител на Оперативния щаб на митинга, по време на брифинг на управлението на Общото заседание на Българска академия на науките. На него учените показаха стратегия за протестни дейности под надпис " Повече няма да търпим”, които могат да бъдат задействани и по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщи БГНЕС.

На 8-ми януари 2018 година имаме съвещание и не бихме желали по време на Председателството на страната на Съвета на Европейски Съюз да има митинги, само че и това не е изключено, в случай че другите ни средства са изчерпани, отговори проф. Евелина Славчева, ръководител на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките на въпрос на медия. Общото заседание на Българска академия на науките прави оценка бюджетната дотация на академията за 2018 година като ликвидационна и е мощно обезпокоено от възходящото напрежение измежду учените и чиновниците си, се споделя в техен документ.

На 11 декември т.г. е извършено съвещание на Общото заседание на академията, на което е призната Програма за протестни дейности с съответни ограничения. Те включват: Неотменно искане за приемане на целево финансиране за нормализиране на главните заплати на учените, експертите и помощния личен състав, увеличение на месечната стипендия на докторантите и приемане на целево поощрително финансиране съгласно резултатите от научно-изследователската активност на научните организации в сходство с извършеното оценяване от МОН през тази година.

За 2017 година учените от Българска академия на науките могат да се " похвалят” със междинна заплата от 755 лева През последните 10 година наклонността за приключване на " мозъци” се ускорява, понижава и броят на постъпващите млади учени в Българска академия на науките, докторантите са намалели на половина, а към този момент напущат доценти и професори, които отиват във високотехнологични компании. Българска академия на науките е в положение на самопредизвикан разпад и този развой ще стане за доста малко време необратим. Отчетът на Българска академия на науките тази година беше признат без нито една забележка от депутатите, всичко това породи вяра, че най-сетне ще получим по-висока бюджетна дотация за идната година. Екзистенц-минимумът за Българска академия на науките е 98 млн. лева на година. Но бюджетът за 2018 година е следващият пестник за Българска академия на науките и ние заявяваме, че повече няма да поносим, напрежението в академията ескалира, поради което вдигнахме черни флагове и обявихме начало на протестни дейности, съобщи проф. Евелина Славчева, ръководител на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките. Поискахме разговор с премиера, само че до този миг нямаме отговор, сподели тя. И продължи: Приехме проект и този път нашият митинг няма да бъде стеснен във времето. Учените сме хора рационални, само че сме и виновни, по тази причина не можем да гледаме по какъв начин умира най-старата научна организация в България - Българска академия на науките, която е на 147 години. Чухме за себе си некомпетентни и погрешни изказвания, само че повече няма да поносим, тъй като нашата задача е да работим за просветена България, сподели проф. Славчева.

Твърди се, че сме организация, остатъчна от тоталитарния интервал, което е груба неистина, тъй като ние претърпяхме серия от промени, съобщи проф. Бойко Георгиев, ръководител на Оперативния щаб на митинга, професор в Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките. При първия интервал на промени беше създаден нов правилник и бе признат нов закон за нашата работа, Българска академия на науките стана народен теоретичен център на демократична страна. Към новата тактика се придържахме прецизно, броят на институтите бе понижен от 102 на 72, по този начин численият състав на Българска академия на науките бе понижен от 14 200 души до 7 800 души. Вторият интервал на промяна организирахме сред 2009 година до 2011 г.- външни специалисти оцениха позитивно направеното в институтите ни, което стана основа за структурна промяна, уточни проф. Георгиев. Институтите бяха понижени от 62 на 42, всички учени бяха атестирани, на тази база част от хората бяха освободени – от 7 800 души съставът бе понижен на 6 800 души. Но спомагателните задания изискват и целево финансиране.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР