Излитането на ракетата “Союз-2.1б с ускорителния блок “Фрегат и 36

...
Излитането на ракетата “Союз-2.1б с ускорителния блок “Фрегат и 36
Коментари Харесай

УСПЕХ: Русия проведе второто изстрелване за 2021 г. от новия космодрум Восточний!

Излитането на ракетата “Союз-2.1б ” с ускорителния блок “Фрегат ” и 36 спътника УанУеб бе факт в 01:14 ч. българско време. В 01:23 ч. “Фрегат ” се отдели от третата степен на носителя и стартира независимо довеждане на спътниците към техните целеви орбити. Това се случи в хода на комплицирана интервенция, траяла 3 часа и 40 минути. 

Днешният полет бе третият напълно комерсиален, извършен от Восточний. След неговото осъществяване общият брой спътници УанУеб възлиза на 182, а за началото на сателитната услуга са нужни 650. За съпоставяне планът Старлинк на СпейсЕкс, главният съперник на УанУеб, има към този момент 1 319 спътника в орбита. 

Напомням на читателите, че основаването на космодрума Восточний е най-мащабният съветски план след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Когато Съветският съюз рухна, историческият съветски космодрум Байконур, от който са изстреляни в предишното задачи като тази на кучето Лайка, на първия космонавт Гагарин, на дебютните безпилотни задачи до Луната и Венера, остана на територията на новосъздадената страна Казахстан. Понастоящем руснаците употребяват Байконур под лизинг, само че желанието им е да реалокират всички значими изстрелвания на лична територия.

През по-голямата част от 90-те години и при започване на новото хилядолетие Русия не можеше да си разреши градеж на напълно нов космодрум. Едва през 2007-2008 година, в епохата на световната финансова рецесия, само че когато цените на петрола се покачиха и стопанската система на руснаците се стабилизира, съветският президент Владимир Путин утвърди структурата на Восточний. Строежът през идващите няколко години беше придружен от голям брой кавги, обвинявания в корупция и потреблението на некачествени материали.

В края на краищата първото изстрелване от новия космодрум бе извършено на 26-ти април 2016 година, когато съветска ракета “Союз-2 ” изведе в орбита гама-лъчевия теоретичен сателит “Михайло Ломоносов ” и с това употребата на Восточний стартира. Засега обаче не престават да летят само съветските ракети от по-старо потомство “Союз ”. В ход е градежът на нова площадка за новите носители “Ангара ”. Припомням ви, че през декември Русия сполучливо изстреля ракета от този вид, като стартът бе извършен от северния космодрум Плесецк. Очаква се “Ангара ” да дебютират и от Восточний до няколко години.

За повече информация: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР