Излишната течност натоварва сърцето и бъбрецитеДестилираната и преварената не са

...
Излишната течност натоварва сърцето и бъбрецитеДестилираната и преварената не са
Коментари Харесай

Пиенето на вода е цяла наука

Излишната течност натоварва сърцето и бъбреците
Дестилираната и преварената не са решение

Без храна човек може да издържи към месец, а без вода – няма и седмица (още по-малко в жегите). Това е разбираемо, тъй като тялото ни е съвсем 70% вода. Тя участва на всички места в него: най-вече в белите дробове - 90%, минимум в костната тъкан - 0,2%.

Основната роля на водата е да поддържа действието на тялото. Тя взе участие в доста биохимични процеси: оказва помощ за нормализиране на храносмилането, поддържа телесната температура, понижава вискозитета на кръвта, прави ставите по-подвижни, мозъкът се нуждае от нея за естествена работа. Освен това водата е ключът към плътно, стройно тяло: усъвършенства метаболизма, оказва помощ за унищожаване на отоци и поддържане на кожата еластична.

До какво води дефицитът

Ако в тялото не доближават течности, всички процеси се забавят. Водно-солевият баланс се утежнява, а това води до формиране на камъни в бъбреците и болки в ставите. Вероятността от развиване на артроза се усилва, тъй като хрущялната тъкан става по-малко еластична. Кръвта става по-вискозна и гъста, рискът от формиране на кръвни съсиреци се усилва, а с това и вероятността от инфаркти и инсулти.

Възникват проблеми с храносмилането: ензимите се създават по-бавно, храната стартира да се натрупва в червата, ферментацията се ускорява и се появява запек. Увеличава се рискът от стомашни язви, тъй като стомашният сок става прекомерно съсредоточен. Страда пикочно-половата система: процесите на самопречистване се инхибират. 

Не по-малко значимо е, че стареем по-бързо: както откъснатата ябълка се набръчква, по този начин и кожата губи своята разтегливост и придобива мъчителен тип при нарушение на водния баланс. 

Да не прекаляваме

Като предписание се предлага да се пият 30-50 мл чиста вода на 1 кг телесно тегло. Нормата зависи от външната температура, физическата интензивност, здравословното положение, възрастта, пола. Ако сте младо момиче, тежите 60 кг, спортувате постоянно, тогава имате потребност от към 2,5 л вода дневно, в случай че на открито е горещо. През зимата при минимална физическа интензивност са задоволителни 1,8 л.

Трябва ли да пиете, в случай че не ви се желае? От научна позиция би трябвало да го вършиме не когато изпитате предпочитание, а доста преди този момент. Жаждата демонстрира дехидратация, която не трябва да се позволява.

В това да се пие прекалено много вода няма нищо потребно. Излишната течност усилва риска от сърдечно-съдови болести и натоварва повече бъбреците.

Чаят, сходно на кафето, съдържа кофеин, който има диуретичен резултат. Затова ограничете използването им, изключително в жегата. Напитките, съдържащи захар, индиректно въздействат на водно-солевия баланс, задържайки токсините и междуклетъчната течност в организма. Захарта има и диуретичен резултат - задейства функционалността на бъбреците и те стартират интензивно да отстраняват влагата от тялото. Затова подсладените безалкохолни питиета не утоляват жаждата.

Различният избор

Учените към момента не са стигнали до консенсус до каква степен е безвредно пиенето на дестилирана вода. В последна сметка дружно с бактериите и вирусите от нея се отстраняват значими минерали. Въпреки обстоятелството, че дестилираната вода е една от най-чистите форми на течност, не се предлага да я приемате дълго време, в противоположен случай салдото на минералите ще бъде нарушен. Подходяща е за хора, които по медицински аргументи би трябвало да лимитират приема на минерали. Същото важи и за преварената вода – може да се пие, само че за какво? Няма изгода от нея, по време на варене структурата й се нарушава.

Спорен въпрос е дали е безвредно да се пие от чешмата. Учените познават повече от 2100 химични съединения, които се намират в чешмяната вода. По-добре не я използвайте, в случай че тръбите в постройката са остарели или водата идва от контейнер.

Симптоми на дехидратацията



Дехидратацията се отразява зле на кожата и косата. 

Жаждата е главният симптом за липса на вода. Не би трябвало да се въздържате, по-добре е незабавно да изпиете чаша живителна влага.

Кожата става суха, лющеща се, по нея могат да се появят обриви и бръчки.

Поради неналичието на течност се нарушава слюноотделянето, устата изсъхва, появява се неприятна миризма.

Ако сте свалили 0,5 кг или даже 1 кг за ден, най-вероятно изпитвате недостиг на течности.

Тъмната урина демонстрира, че е належащо да се попълнят запасите от вода. Ако е светложълта, всичко е наред. Безцветната урина значи, че пиете прекалено много вода – намалете количеството.

Ноктите се белят и чупят. Косата става суха и чуплива, с разцепени краища, пада интензивно.

Умора, заплеснатост, нервност, главоболие също са признаци на обезводняването.

Важни правила
Първата чаша – незабавно след пробуждане
Въздържайте се по време на подготовка



Спортуващите да пият вода 1,5-2 часа преди подготовка, с цел да не предизвикат ненужно изпотяване. 

Изпийте първата чаша вода за деня на празен корем след пробуждане. Това ще помогне на тялото да се разсъни, да задвижи значими процеси, да попълни недостига на течности, формиран през нощта, както и да усъвършенства кръвообращението.

Пийте чаша вода половин час преди закуска, обяд, вечеря. Това понижава възприятието на апетит, запълва отчасти размера на стомаха, укротява въображаемия апетит, който изпитваме при липса на течности. Тази мярка ще помогне за понижаване на количеството храна и възстановяване на храносмилането.

Пийте вода 1,5-2 часа преди подготовка, а директно преди нея можете да отпиете една-две глътки, с цел да намокрите гърлото си, само че не и да източвате бутилката на един мирис, в противоположен случай потта ще хвърчи от вас като градушка. По време на подготовка можете да вземете дребна глътка на всеки 15-20 минути и по-късно да изпиете чаша, само че не повече, с цел да не провокирате нараснало изпотяване.

Имайте поради, че от време на време потребността от живителна влага нараства фрапантно. Това се случва в жегата, по време на пътешестване със аероплан, при нараснала телесна температура, стрес, както и по време на бременност и кърмене.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР