Излишъкът от суров петрол, натрупан заради пандемията, ще бъде изчистен

...
Излишъкът от суров петрол, натрупан заради пандемията, ще бъде изчистен
Коментари Харесай

МАЕ очаква натрупаният заради пандемията излишък от суров петрол да бъде изчистен до края на 2021 г.

Излишъкът от недопечен нефт, насъбран поради пандемията, ще бъде изчистен до края на 2021 година, защото търсенето ще стартира последователно да се възвръща. Това предвижда Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от Блумбърг.

„ Търсенето явно ще бъде по-ниско за по-дълъг от предстоящото напролет интервал “, се споделя отчет на организацията. МАЕ също по този начин намали прогнозата си за международното ползване на гориво на фона на въведените в редица страни нови ограничаващи ограничения. „ Пазарът продължава да е нежен “, предизвестяват от организацията.

В Европа наклонността за възобновяване стартира да се обръща, като потреблението на гориво понижава през сегашното тримесечие на фона на възходящият брой на инфектирани с COVID-19 и въведените в резултат на това ограничаващи ограничения.

 Въпреки това МАЕ чака, че насъбраните ресурси от недопечен нефт ще бъдат изчистени през идващите 12 месеца, защото международната стопанска система показва признаци за пробуждане след стартирана имунизация във Англия и Съединени американски щати. Цените на петрола отразяват този оптимизъм, като предходната седмица сортът Брент доближи деветмесечен връх от над 51 $ за барел.

В началото на 2021 година международните ресурси ще бъдат с 625 млн. барела повече спрямо равнището преди пандемията, като този остатък ще се разсее до идващия декември, считат от МАЕ.

Понижаване на прогнозата за растежа

Макар че МАЕ намали прогнозата си за напредък на международното търсене през 2021 година със 110 хиляди барела дневно, главно поради продължаващият напън върху самолетното гориво, тя продължава да чака забележителен скок от 5,7 милиона барела дневно.

Според организацията през 2021 година междинното ползване ще бъде 96,9 млн барела дневно. Покупките на бензин и дизел ще бъдат „ изключително мощни “, възстановявайки се на 99% от равнищата си преди пандемията.

В композиция с възходящото търсене, международния петролен пазар ще бъде подсилен и от напъните от групата на Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните съдружници, известна като ОПЕК+.

Групата от 23 страни направи огромни съкращения на добива през тази година, с цел да компенсира по-ниското ползване.  

„ Страните от ОПЕК + демонстрираха еластичност в коригирането на съглашението си за добива. Настоящата им политика е основана на обстоятелството, че пазарът остава нежен и се нуждае от деликатни корекции “, споделят от МАЕ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР