Излезе от печат Възход и упадък – кратка история на

...
Излезе от печат Възход и упадък – кратка история на
Коментари Харесай

Кратка история на света в 10 империи

Излезе от щемпел " Възход и крах " – къса история на света в 10 империи. Автор е видният английски академик и публицист Пол Стратърн. Научната редакция на превода изискуем на проф. Иван Илчев. Има ли повтарящи се фактори, които обуславят появяването и развиването на империите? Защо по-многобройни и цивилизовани нации от монголците да вземем за пример не реализират имперско великолепие?

А покорените и включени в състава на империите нации? По-зле или по-добре живеят под тяхна власт? Абсолютно наложително ли е да има " харизматичен " лидер /Александър Македонски, Чингиз хан, Хитлер, Ленин/, който съумява да сплоти зад своята стратегия поданиците си? Империите въплъщение на злото ли са, или в противен случай, на съзиданието и културния и стопански подем? Това са единствено някои от въпросите, които създателят на " Възход и крах " (Колибри ) повдига, пробвайки се да даде храна за размисъл на своите читатели. Определението на Оксфордския британски речник за империя е: " Обширна територия (особено цялост от доста обособени държави) под властта на император или висш владетел; също по този начин цялост от обособени територии, ръководени от суверенна страна. "

Тук обаче имаме единствено съществена рамка. През вековете тя ще придобива разнообразни форми и не всички ще са това, което бихме възприели като прогресивни детайли на еволюцията. Представата за империята включва детайли като авантюристичен дух, администрация и мощ – в началото под формата на война.

Всъщност войната и последващото подчинение на непознати нации, наподобява, са единствено формиращият подтик, от който се развиват империите…Роден през 1940 година, Пол Стратърн е бележит английски академик, академични учител в Кингстън и публицист от шотландско-ирландски генезис. Роден е в Лондон, учи в Тринити Колидж, Дъблин, след което служи в комерсиалния флот за интервал от две години. През 1966 година пътува по суша до Индия и Хималаите. Романът му " Сезон в Абисиния " печели премия " Съмърсет Моъм " през 1972 година. Автор е на голям брой книги в региона на естествените науки, философията, историята, медицината и стопанската система.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР