Изкуството те прави по-малко самотен! Творейки - артистът, певецът, художникът,

...
Изкуството те прави по-малко самотен! Творейки - артистът, певецът, художникът,
Коментари Харесай

Честит юбилей на Петя Балджиева

Изкуството те прави по-малко уединен! Творейки - актьорът, артистът, художникът, писателят кара хората да съпреживяват, да се радват и да страдат! - Това ми сподели Петя Балджиева, а по-късно унесена в разказите ѝ се убедих, че тези думи са най-точното отражение на креативния ѝ път.
След като приключва Музикалната академия в София със компетентност „ Класическо пеене ” тя стартира солистичната си кариера в Плевенската държавната опера. Дебютира с ролята на Дорабела от „ Така вършат всички ” на Моцарт, а по-късно пресъздава Кармен от едноименната опера на Бизе, Азучена от „ Трубадур ” на Верди, Ермиара от „ Лето 893 ” на Парашкев  Хаджиев и други. От 1979 до 1981 година е в Камерна опера в Благоевград, а от 1981 година е измежду изявените солисти на Старозагорската опера, където извършва най-големите мецосопранови партии. Репертоарът ѝ е огромен. Наброява 44 функции от типичен оперни произведения и модерни заглавия. С наслаждение извършва и камерна музика.
Спомените на Петя Балджиева са ярки и живи. Пяла е с най-големите български диригенти и режисьори, и до през днешния ден носи частицата, която е взела от всеки от тях. С огромно почитание приказва за Димитър Димитров, с който работи дълги години в Стара Загора. Сама споделя, че е имала щастието да се срещне с огромни диригенти, измежду които: Борис Хинчев, Михаил Ангелов, Иван Маринов, Недялко Недялков, Веселин Ненов, Методи Матакиев, Иван Филев, Росица Баталова, Марко Армилиато и други.
Михаил Хаджимишев е режисьорът, който в никакъв случай няма да не помни! Това споделя, до момента в който приказваме за българската премиера на операта „ Медиум ” от Джан Карло Меноти. Тя е първата певица у нас, която извършва ролята на Мадам Флора и то едвам тридесетгодишна. Заслуга за триумфа ѝ има точно огромният режисьор.
Балджиева очарова с топлия си и хубав тембър. Образите, които основава са витални и пълнокръвни. Музицира с извънреден финес и хубост. Срещата с нея беше едно безпределно прелестно странствуване обратно в годините с актьор, претворил на разнообразни подиуми толкоз доста героини.

петък, 26 януари от 23 часа
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР