Изкуството обединява хората, независимо от пола, цвета на кожата, религията

...
Изкуството обединява хората, независимо от пола, цвета на кожата, религията
Коментари Харесай

Вижте сградите с корабен мостик във Варна и Брюксел

Изкуството сплотява хората, без значение от пола, цвета на кожата, религията им. Днес Varna24.bg ще ви опише за две здания, съвсем като близнаци, изпълнени в един архитектурен жанр, от едно историческо време, които се намират на стотици километри една от друга - едната е в морската столица на България - Варна, а другата в столицата на Белгия - Брюксел.

И двете носят отпечатъка на Streamline Moderne - интернационален жанр на архитектура и дизайн в стил ар деко, който се появява през 30-те години на предишния век. Вдъхновен от аеродинамичния дизайн, той акцентира извити форми, дълги хоризонтални линии и от време на време морски детайли. В индустриалния дизайн се употребява в железопътни локомотиви, телефони, тостери, рейсове, уреди и други устройства, с цел да сътвори усещане за грациозност и модерност. Във Франция се нарича style paquebot или " жанр на океански лайнер “ и е повлиян от дизайна на първокласния океански лайнер SS Normandie , пуснат на вода през 1932 година

И двете здания имат самобитен мостик. Варненската е дом на Български морски флот и се намира на бул. " Приморски " (лявата фотография в нашия колаж).  Проектирана е и издигната на два стадия. Първоначалният план е на арх. Стефан Венедикт Попов (1889–1956 г.). Строителството на първият стадий е приключено през 1937 година В истинския си тип постройката е била с висок сутеренен, два административни и висок тавански етаж. По продължение на бул. " Приморски “, е била със седем оси (до оста на настоящия основен вход, включително). През 1953г., по план на арх. Ангелина Ванкова, таванският етаж е трансфорат в терасен, с естествена височина. По продължение на бул. " Приморски “ са пристроени още 14 оси, с общата нова височина и ново крило по ул. " Вардар “, с дължина 25 м. Новото строителство е напълно в стила на първичната архитектурна третировка. Удължаването на хоризонталния размер по бул. " Приморски “, прави композицията още по-изразителна и акцентира контрапункта на ъгловата кула. Сградата е с висока степен на достоверност и макар по-късните намеси, напълно е съхранила истинския си тип. В историческо отношение, комплекса е с висока стойностна характерност, тъй-като е очевидец на развиването на българското комерсиално мореплаване и рибарски флот от възникването им до в този момент. Сградата има изключително място в архитектурната история на Варна, като една от първите представители на модерната архитектура в града.

Пластично-художественият облик, излъчва строга етикеция, отговаряща на публичната функционалност на институцията, която съставлява.

В градоустройствено отношение, комплексът е главен детайл от гаровия площад. Заедно с намиращия се от изток " Дом на транспортните служащи " (сега " Морска администрация " ), оформят безапелационно начало на бул. " Приморски “. Във функционално отношение, постройката е с оптимално непокътната достоверност. От основаването си до през днешния ден, постройката на БМФ последователно се е трансформирала в един от знаците на морския транспортен бизнес в града.

Сграда в Брюксел (дясната фотография в нашия колаж) е Флаже (Bâtiment Flagey)  известна и като Къщата на радиото. Намира се в Ixelles, община Брюксел. Тя е проектирана от архитекта Джоузеф Дионгре и приключена през 1938 година в Streamline Moderne , интернационален жанр на ар деко. Дължи името си на Eugène Flagey, белгийски юрист и политик, който е бил кмет на Ixelles от 1935 до 1953 година Служи като някогашен щаб на Белгийския народен институт за радиоразпръскване. Когато телевизионният оператор напусна през 1974 година, постройката беше ремонтирана като културен център. Поради формата си, наподобяваща ненапълно транспортен съд, постройката е наречена " Packet Boat ".

Сградата завоюва утвърждението на критиците незабавно откакто беше приключена, а качествата на студиата привлякоха известни типичен, модерни и джаз музиканти да свирят там (включително Чък Бери, Джери Лий Луис и Чет Бейкър), за концерти онлайн и записи. 

И двете здания през днешния ден са едни от знаците на своите градове. Сходството в архитектурата им демонстрира, че Варна, без значение, че е отдалечена от западния свят, постоянно е била в крайник с времето - като пристанищен град се е докосвала надали не първа до модерните стилове на другите столетия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР