Изкуството не познава граници. Кубинска художничка изследва човешкото общуване по

...
Изкуството не познава граници. Кубинска художничка изследва човешкото общуване по
Коментари Харесай

Кубинска художничка с арт инсталация за съдбата на мигрантите

Изкуството не познава граници. Кубинска художничка изследва човешкото другарство по чужд метод - с апаратура, която предизвика сетивата и насочва непредвиден взор към ориста на мигрантите. Прави го в лондонската Тейт модърн.

Още за прекарването в една от най- фамозните международни галерии - от Цветелина Йорданова.

Кога обръщаме взор към непознатия? Как усещаме хората, с които се разминаваме всеки ден? Какво може да ни накара да почувстваме другия ненадейно непосредствен? Своя отговор на тези въпроси предлага кубинската художничка Таня Бругера.

Подът в тази зала е термочувствителен, когато на него легнат по едно и също време избран брой хора, температурата на телата им разсънва облик - лице на сирийски емигрант. Но контурът става забележим, единствено когато топлината на други хора го направи.
Таня Бругера, художничка: А тук, изпод има портрет на едно отлично момче на име Юсуф, емигрант от Сирия. Пристигнал е тук без пари, без семейство, едвам поназнайвайки британски. А през днешния ден учи биомедицина.
Става дума за това по какъв начин можем да сменяем концепцията за общественост с концепцията за съседи, т.е. с концепцията, че не сме дружно тъй като имаме общи цели, а тъй като сме хора и би трябвало да работим дружно за положителното на всички.

В прилежаща зала посетителят е предизвестен - " Тук има органична съставна част, която ще ви накара да плачете ". И не, не е артистична метафора - сълзите са същински. В това се убеждават влизащите вътре. И плачейки, усещат освен себе си, само че и инцидентните непознати в близост по- уязвими. Този щемпел е с името на инсталацията, то не е едно и също всеки ден, само че надвишава 10 милиона.
Таня Бругера, художничка: Името е число, огромно число, което се трансформира всеки ден съгласно данните, предоставени от Международната организация по миграцията - това е броят на хората, които са поели на път през предходната година - може да са мигранти или просто хора, решили да живеят другаде. Плюс хората, които всеки ден се пробват да се реалокират, само че по този начин и не са достигнали мечтаното място.
Родена в Хавана, Таня Бругера е дете на света. Баща й е министър и в държавното управление на Кастро и посланик и това я води в разнообразни точки на света. Сега живее сред Хавана и Ню Йорк. Бунтар по душа, бранител на идеята на бежанците, подбудител на мислите и сетивата. Винаги изненадваща. Инсталацията на Таня Бругера, която ще ви накара да плачете, е в Тейт Модърн до февруари идната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР