Изкуство по време на война - това е и темата

...
Изкуство по време на война - това е и темата
Коментари Харесай

Изкуство по време на война: Млади украинци рисуват витражи в Харков

Изкуство по време на война - това е и тематиката на репортажа, който направи особено за Българска национална телевизия белгийският публицист Бруно Бекман. От началото на спора той предава за нашата телевизия.

В Харков през днешния ден е безшумно. Макар и сраженията от дълго време да са се пренесли на изток, за мнозина да излезеш на улицата със същото успокоение, с което и преди войната, не е по този начин елементарно.

На един от известните булеварди млада жена с часове рисува витражи. Тази постройка преди е била цялостна с магазини. Сега е изоставена.

Виктория Калашник - художничка, която е част от така наречен " културен десант ". Млади украинци, които са си сложили за цел да върнат най-малко дребна част от предходния искра на градовете, освободени от окупация.

" Бяхме в Балаклея, Изюм, Купянск. Такива места. Сега към този момент сме в Харков, където сме се разпределили в разнообразни елементи от града. Аз рисувам тук, други са в парка, където построяват лабиринт. Наричаме това, което вършим " Стени на културата ". Това е план, който ни дава вяра. Надежда, че всичко което е разрушено в този момент ще бъде възобновено. Че никой и нищо не е пропуснат. Че ние всички се сплотяваме, ние сме дружно и всеки прави всичко, което може да прави на своето място ", сподели Виктория Калашник.



Виктория споделя, че концепцията за витражите се появява откакто с приятелите ѝ виждат какъв брой доста прозорци са разрушени от войната.

" Много прозорци пострадаха, има и доста заковани с шперплат. И си казахме - би трябвало да има прозорци, би трябвало да има красиви витражи. Според нас на пръв взор те припомнят на икони, само че имат и различен - прикрит смисъл. Например тази е отдадена на доброволци, които се събират на групи в освободените от окупация градове. Тези хора се пробват да оказват помощ с каквото могат в места, на които даже няма ток. На свещи вършат фурни, в които пекат самун и го раздават на хората. Имаме и различен витраж, отдаден на въоръжените сили на Украйна. Тези смели момчета и мъже, които с месеци се борят за страната ни. Просто в даден миг всеки от нас изпитва нужда да помогне в тази борба - без значение дали сме на фронта или не ", сподели Воктория.

Тя и останалите от " Културния десант " споделят, че най-големият им тласък, е блясъкът в очите на хората, когато минат около разкрасените от тях пространства. Знаят, че не всичко в страната може елементарно да стане толкоз красиво, колкото е било преди войната, само че имат вяра в силата на зрънцето вяра, което посяват. Витраж по витраж и усмивка по усмивка.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР