Изкуственият спътник Trace Gas Orbiter /TGO/ по съвместния проект на

...
Изкуственият спътник Trace Gas Orbiter /TGO/ по съвместния проект на
Коментари Харесай

Апарат на Института за космически изследвания при БАН работи в орбита около Марс

Изкуственият сателит Trace Gas Orbiter /TGO/ по взаимния план на Европейската и на Руската галактическа организация "ЕкзоМарс " дойде до Марс през октомври 2016 година По пътя до там нашият уред "Люлин-МО " /част от съветския неутронен детектор FREND/ работи безупречно и бяха получени неповторими резултати за радиационната конюнктура по трасето Земя-Марс, към този момент оповестени в списание "Икарус " /https://doi.org/10.1016/j.icarus.2017.12.034/, заяви пресцентърът на Българска академия на науките.
От Българска академия на науките разясняват, че началната орбита на TGO е била високоелиптична /примерно 96 000 х 300 км/ с интервал към 4 марсиански денонощия. На 15 март 2017 година е почнала деликатната фаза на аеродинамично закъснение в атмосферата за понижаване на скоростта на спътника и намаление на орбитата. Всички мощности на TGO са били ориентирани към тази рискована интервенция, при която апаратът се нагрява и могат да се повредят и слънчевите панели, и апаратурата. Уредите за научни проучвания са били изключени. На 20 февруари 2018 година тази интервенция е била завършена сполучливо и TGO е достигнал орбита /1050 х 200 км/, предава Българска телеграфна агенция.
На 12 и 19 март 2018 година бяха направени първите тестови включвания на научната инсталация и след една година безмълвие "Люлин-МО " проработи сполучливо, осведомят от Българска академия на науките. И прецизират, че TGO още не е достигнал работната си кръгова орбита с височина към 400 км и интервал 2 часа. За нейното постигане доникъде на април 10 пъти ще бъдат включени моторите на спътника. В средата на април 2018 година се чака включване на "Люлин-МО " в цялостен режим на работа, оповестяват от Българска академия на науките.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР