Изкуственият интелект вече навлиза във всички сфери на дейност даже

...
Изкуственият интелект вече навлиза във всички сфери на дейност даже
Коментари Харесай

Синиша Джукич, Bosch Digital: AI ще стане като Excel - задължителна част за много професии

Изкуственият разсъдък към този момент навлиза във всички сфери на активност дори на промишлен колос като Bosch и това неизбежно ще промени трудовия пазар: ще се появят напълно нови специалности, станали вероятни посредством технологиите, до момента в който доста от сегашните позиции ще бъдат надградени и за тях AI ще се трансформира в скъп инструмент - също както да вземем за пример е Microsoft Excel. Това разяснява пред Money.bg генералният управител на Bosch Digital за България Синиша Джукич.

" Тук е главният въпрос - до каква степен индивидът ще съобщи своите управнически отговорности на софтуера, до каква степен ще му се довери. Всеки един програмен продукт е нещо, което не е безпогрешно - би трябвало да се работи доста отговорно ", безапелационен беше той.
 Bosch гледа към бъдещето, влага 10 милиарда евро в цифровизация
Bosch гледа към бъдещето, влага 10 милиарда евро в цифровизация

Германският тръст ще си сътрудничи с американския IBM

Автоматизацията на индустриалното обмисляне е в основата на един от огромните планове, по който работят десетки експерти от Bosch Digital у нас, като задачата е поточната линия да се свърже с останалите процеси по ръководство на складови наличия, поръчки и така нататък Това е значимо както за стотиците фабрики на Bosch по целия свят, по този начин и за всички индустриални организации, избрали да тръгнат по пътя на Индустрия 4.0.

Навръх 30-годишнината от стъпването на немския тръст у нас и няколко месеца след обединяването на IT услугите и AI и IoT плановете за групата на Bosch в новото звено Bosch Digital, той разяснява, че българският IT пазар е зрял и в доста аспекти неговите гении са точно това, което западните компании търсят.
 Продажбите на Robert Bosch в България и Румъния доближават €2 милиарда
Продажбите на Robert Bosch в България и Румъния доближават €2 милиарда

Данните от немския промишлен тръст са за 2022 година

" На IT пазара най-важни са хората. Машините и заводите елементарно се местят, през днешния ден са тук и на следващия ден са другаде - там разноските в действителност има значение. Тук приказваме за нововъведения и човешки капитал - нещо, което е много дълготрайна инвестиция ", акцентира Джукич.

Въпреки комплицираната икономическа обстановка по света и у нас, той чака Bosch Digital да се върне по пътя на растежа още до края на годината.

Интервю на Явор Николов

Преди половин година в Bosch Digital обединихте плановете в областите на " Интернет на нещата " и изкуствения разсъдък с IT звеното на цялата група. По какъв метод се промени работата на обособените екипи. Какво научихте за тези 6 месеца взаимна работа вътре в Bosch Digital?

Това обединяване стартира в средата на предходната година и планираме да го приключим до края на тази година - тъй че в идната 2024 година да влезем към този момент с новия формат, организация и новите процеси. В момента сме малко след средата на процеса.

Обединихме две звена. Едното звено е много огромно - към 10 000 души, които се грижат за всевъзможни цифрови и IT решения, нужни за действието на Bosch групата. Всеки един бизнес работи с тях по един или по различен метод.
 Bosch регистрира 46% растеж на приходите в България
Bosch регистрира 46% растеж на приходите в България

Компанията удвои броя на чиновниците си у нас за година

Звеното Bosch.IO е с 1000 души - много по-малка организация, която обаче имаше и вътрешен, и външен фокус. Изграждахме решения и за Bosch групата, и за външния пазар.

В момента сме някъде по средата на този нов общ път - променяме освен структурата, само че и артикули и решения по този начин, че да бъдат по-полезни. Променяме и метода, по който работим с клиентите. Целта ни е да въвлечем клиентите в процеса на взимане на решения, т.е. да не сме в схемата " клиент и реализатор ", а да сме по-скоро сътрудници на бизнеса. Нашите вътрешни клиенти - другите Bosch звена, да имат по-силен дума и глас какво влиза в нашето портфолио и по какъв начин се ръководи.

Групата Bosch към този момент 30 година е в България и е един от огромните задгранични работодатели в България. Bosch Digital пък може да наблюдава " българската " си история цели 25 години обратно. Кои са най-големите провокации на това да правиш тук бизнес с световни упоритости?

Нашият бизнес е мощно подвластен от човешкия капитал - това е правилно за всяка IT компания, за всяка високотехнологична компания. IT гениите несъмнено са горещата тематика всекидневно и всяка една компания в България - локална или световна, се среща с това предизвикателство.

България към този момент е един много зрял IT пазар, не е като преди 20 години - беше една tabula rasa. Вече има доста насъбран опит, доста качество, доста специалисти... само че, несъмнено, пазарът на гении е краен. Тук всички ние, целият бранш, виждаме най-голямото предизвикателство - по какъв начин ще можем да задоволим потребностите, които имаме.
 Най-големите IT работодатели в България, които търсят над 1700 нови фрагменти
Най-големите IT работодатели в България, които търсят над 1700 нови фрагменти

Класация на 100-те най-големи задгранични и 100-те най-големи български IT работодатели у нас

Как се отразява на Вашия бизнес икономическата обстановка? По какъв метод намалявате отрицателните резултати от несигурността и инфлацията?

Може да гледаме два аспекта - какво се случва в България и какво се случва световно чисто стопански и геополитически. Ако тръгнем от второто - това се отразява на всяка една компания, в това число и на Bosch групата. Въпреки това, предходната година беше извънредно сполучлива за групата световно, а също и тук, в България, като напредък.

Тъй като работим най-вече с фокус " вътрешен пазар ", за вътрешните потребности, това, което се случва в България, не ни касае толкоз доста директно. На нас България не ни е пазар за услуги и артикули.

Това, което, несъмнено, ни касае, е инфлацията във връзка с разноските, във връзка с това по какъв начин въздейства на хората. Също трендът със заплатите, данъчно-осигурителната рамка, политическата неустойчивост - това са тези малко по-косвени фактори, които ни въздействат. Това въздейства и на хората и на тяхната прочувствена и физическа сигурност и тук е нашият ангажимент да се грижим за хората и да ги слагаме преди всичко.
 Tech колосите с огромни съкращения в Индия
Tech колосите с огромни съкращения в Индия

Гугъл и Twitter освободиха стотици свои чиновници в страната

Bosch групата, бидейки самостоятелна от външните финансови пазари, защото е частна благосъстоятелност, работи с много по-дългосрочна визия. Не гоним безусловно краткосрочни облаги, не се отчитаме пред акционери и можем да мислим малко по-стратегически и дълготрайно.

Какви са проектите на Bosch Digital у нас през идващите месеци? Планирате ли да увеличите екипа си или по-скоро следва оптимизация?

Миналата година беше извънредно сполучлива за нас, нараснахме с към 30% - макар войната и икономическата неустойчивост. Към момента сме близо 300 души в България. Тази година всичко това, което се е натрупало предходната година, се усеща в бизнеса - по тази причина и я виждаме много по- " полегата ".

Очакванията ми са, че към края на годината или при започване на идната година нещата ще се развият по-положително и ще продължим растежа. Това е в това число в подтекста на Bosch Digital - приказваме за извънредно необятно портфолио от действия, неща, които преди не сме правили в България.
 Bosch уголемява офиса си в София с още 50 работни места
Bosch уголемява офиса си в София с още 50 работни места

Все повече компании усвояват нови наемни площи, съгласно Lion`s Head Investments

Преди години имаше разказ, че задграничните компании у нас ще изоставен България сега, в който стане допустимо да развиват бизнеса си в Молдова, Северна Македония, Украйна или на друго място с по-ниски заплати. Защо това няма да се случи с Bosch Digital?

Мисля, че няма да се случи освен с Bosch Digital, само че и с много други компании от огромните.

България към този момент от дълго време не е евтина дестинация - има надалеч по-евтини. Тогава идва въпросът " ОК, какво вършат тези компании тук, в България, последните 10-15 години? ". България има като конкурентно преимущество този зрял пазар на труда на гении, който носи със себе си един необикновен опит - това го трансформираме в продуктивност.
 Bosch влага $1,5 милиарда във фабрика за чипове
Най-големият снабдител на авточасти в света влага $1,5 милиарда във фабрика за чипове

Германската компания купува американски производител на полупроводници

Ние сме много близки до европейския пазар като просвета, нрав, връзка, часова зона - това не е нещо, което може да се трансферира в по-далечни страни. Ако погледнем малко по-близко в района, пазарите на труда като се изключи Украйна и Полша, не са чак толкоз огромни. Те доста бързо ще стигнат това засищане и ще се форсира темпът на разноските, както се случи в България.

В последна сметка в IT пазара, в софтуерния пазар, най-важни са хората - машините и заводите елементарно се местят, през днешния ден са тук и на следващия ден са другаде, там разноските в действителност имат значение. Тук приказваме за нововъведения и човешки капитал - нещо, което е много дълготрайна инвестиция.

Bosch е знаково име в обичайна техническа сфера. Трудно ли е в такава компания да постигнеш чуваемост, когато приказваш за авангардни технологии като AI?

Това е един синдром на всяка една огромна организация. В Bosch имаме над 420 000 души, 400 компании, стотици подразделения, работим на световния пазар във всяка една страна. Иновациите се случват на всички места, от време на време - редом и без значение една от друга. Най-голямото предизвикателство е тези неща да бъдат синхронизирани, с цел да не " откриваме топлата вода ".

Групата ни е най-известна с неща, свързани с хардуер, с артикули, които могат да се пипнат. Това, което е по-малко известно, е, че зад тях стои извънредно огромно количество програмен продукт, нововъведения, AI, фундаментални проучвания и така нататък Дори в един винтоверт или една бормашина има програмен продукт - хората си мислят, че е един електромотор с батерия, само че надалеч не е по този начин.

Чуваемостта измежду хората се реализира посредством превръщането на нововъведенията в действителни артикули и обяснение на крайния консуматор какво стои зад тези артикули.
 Снимка 624777
Източник:

На DigitalK обявихте, че групата ще влага над 10 милиарда евро в дигитализацията си до 2025 година Споменахте Индустрия 4.0, атомна стопанска система, екологична резистентност. Със сигурност сега в Bosch Digital работите по планове в тези насоки. Можете ли да " вдигнете завесата " най-малко малко за някоя от тези перспективни разработки?

По отношение на Индустрия 4.0, тематиката е извънредно огромна и стратегически значима за групата - имаме над 240 заводи и автоматизацията на производството, логистиката и складирането са най-важни за всеки цех.

Едно от решенията, което създаваме в България дружно с сътрудници от други страни, се назовава ProCon - Production, Planning and Control. То цели да свърже самата поточна линия с ръководство на складови наличия, поръчки, логистика и така нататък Това са две неща, които са обичайно много разграничени и по средата сред двата процеса стои индивидът, който прави на ръка планирането. Една от задачите на плана е да цифровизира и автоматизира тези два процеса, с цел да се получи безусловно непрестанно произвеждане - от поръчка до доставка.

Това е извънредно огромен план, който към този момент седма или осма година го осъществяваме. Стотина души работят по него и половината от този екип е в България.

По отношение на водородната стопанска система, Bosch влага извънредно доста за покриване на цялата верига - производството на " зелен " водород, предпазване, горивни кафези. Това е значимо освен за електромобилността - водородът може да се употребява и за отопление и произвеждане на ток.
 Bosch откри инженерен център за €30 милиона в Румъния
Bosch откри инженерен център за €30 милиона в Румъния

Инженерите на центъра работят по технологии за самостоятелно шофиране, интернет на нещата

Един от продуктите, които ще излязат всеобщо на пазара през 2024 година, се назовава SOFC (Solid Oxide Fuel Cell) - това е стационарна горивна клетка с мощ от 10-ина киловата. Може да гори природен газ, биогаз или водород и да създава електричество. Това е един доста значим съставен елемент от водородната стопанска система, защото дава много огромна самостоятелност, да вземем за пример, на лечебни заведения.

От специалисти съм чувал мнения, че измененията, които Индустрия 4.0 ще донесе, тотално ще пренаредят международната карта на производството. Може ли технологията да върне на Европа индустриалното водачество?

Както Съединени американски щати, по този начин и Европа към този момент осъзнават следствията от политиката си от последните десетилетия. Те влагат и стартират стратегии за произвеждане на чипове на родна земя. Първите стъпки са направени, съзнателен е казусът и има вложения, само че ще отнеме време, с цел да се стигне до забележим резултат.

Големи компании, в това число Bosch, основават нови индустриални мощности в Европа.

Всички през днешния ден приказват за генеративен изкуствен интелект. Има ли място той, да вземем за пример, в IoT решенията за енергетиката и промишленото произвеждане? Как го прилагате вие в Bosch Digital?

Bosch Digital играе основна роля във внедряването на генеративния AI в групата - лицензиране на технологиите, създаване на вътрешна инфраструктура с всички аспекти на сигурност и конфиденциалност. Работим с всички бизнес звена в Bosch, като приоритет се дава там, където най-скоро генеративният AI ще реализира най-голям резултат за бизнес процесите.

В създаването на програмен продукт има голям капацитет - основаване на код, писане на тестови случаи, транслиране от един програмен език на различен.

В промишлеността един от проблемите е образованието на техници и хора на индустриалната линия - би трябвало да се оправят с огромен размер от информация по какъв начин се работи с машината и по какъв начин се сервизира. Генеративният изкуствен интелект може да бъде от огромна помощ.

Всяка организация работи с избран размер от документи - от продуктови документи, схеми, документи до неща като контракти с снабдители. Работата с сходен размер от данни може да се улесни с AI.

Все още сме на доста ранен стадий в AI революцията и има много обезпокоени хора. Притеснени за работата си, само че и надалеч освен. Колко евентуално е автоматизациите да доведат до вълна от нови безработни?

Аз не съм толкоз песимист. Всяка софтуерна гражданска война е водила със себе си някаква смяна на пейзажа на специалностите и някои специалности са отпадали. В по-голямата част от случаите, обаче, те са се трансформирали - с потреблението на нови технологии към този момент са реализирали по-различни цели. Появявали са се и изцяло нови специалности благодарение на новите технологии.

Според мен ще се случат две неща. Ще се появят специалности, за които сега ни е мъчно и да си представим - както преди 6 месеца нямаше prompt инженери.

В същото време, за една немалка част от специалностите ще се изисква ти да можеш дейно да работиш с генеративен AI - както сега без Excel не става счетоводството, макар SAP и другите системи. Разликата тук е, че преди всичко ще бъдат ревизирани специалности, които са били предпазени от автоматизацията, тъй като са засягали интелектуален труд.

Трябва да се приспособяваме и да се научим да използваме AI оптимално ефикасно.

Много от решенията на Bosch се ползват в в действителност сериозни системи - какво подсигурява, че AI ще работи по метод, който не заплашва човешкия живот?

Изкуственият разсъдък от дълго време е навлязъл в доста действия от живота. Разликата е, че не му е била давана такава опция да взема решения. При разбор на данни и изображения той от дълго време е измежду нас, само че до момента не сме му разрешавали да взема решенията вместо индивида. Това е една от горещите тематики в самостоятелното шофиране - в кой миг ще предадем ръководството на софтуера?

Тук е главният въпрос - до каква степен индивидът ще съобщи своите управнически отговорности на софтуера, до каква степен ще му се довери. Всеки един програмен продукт е нещо, което не е безпогрешно. Трябва да се работи доста отговорно.

Какви ограничения в тази посока вземате в границите на групата Bosch?

На първо място, от много години се ръководим от нашия Етичен кодекс. Той постановява, че изкуственият разсъдък би трябвало да се образова върху ясни и познати данни без предубеждения. Трябва да е ясно с какви данни зареждаме моделите.

Алгоритмите, които използваме и решенията, които AI избира, би трябвало да могат да бъдат в следствие обяснени.

Мисля, че все по-силна роля ще играят модели и решения, основани на отворен код и при които е безусловно транспарантно върху какви данни е обучаван моделът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР