Изкуственият интелект се развива експоненциално и е почти всички сфери

...
Изкуственият интелект се развива експоненциално и е почти всички сфери
Коментари Харесай

Петър Витанов: Трябва устойчива регулация за изкуствения интелект

Изкуственият разсъдък се развива експоненциално и е съвсем всички сфери на живота. Давам образец с Chat GPT, децата го употребяват всеобщо за написването на домашните им. Става дума за системи, които са навлезли надълбоко в всекидневието ни - употребяват се в медицината, в превоза, на туризма, безусловно на всички места. Безспорно те носят доста изгоди със себе си, само че основават и редица провокации. Идеята на това европейско законодателство е да създадем резистентен модел, който от една страна, да пази главните човешки права и върховенството на закона, като в същото време основава предпоставки за развиване на нововъведенията.

 

Това съобщи евродепутатът Петър Витанов пред екипа на novini.bg във връзка изкуствения разсъдък.

По думите му би трябвало устойчива регулацията, която хем да е транспарантна, хем да е непрекъсната, хем да носи единствено изгоди и да бъде следена от индивида.

 

" Всяка една гражданска война води до промяна на работните места. По-големият проблем е морланият и етичният аспект, би трябвало да се оформи това законодателство, което да забрани практики и технологии, които са дискриминационни, би трябвало да се сътвори категоризация на риска при системите с изкуствен интелект или с други думи има риск, който е голословен и не ни позволява да използваме избрани системи, които вредят на човешкото здраве или живот, има и системи с висок риск, който са свързани с миграция, с работа и така нататък Има системи с висок и такива с дребен риск ", сподели още той.

" При тези с висок риск би трябвало да има спомагателни регистрации и условия за тези, които внедряват системата на пазара или я създават. Системи, които не носят риск за обществото, те биват насърчавани финансово и стопански от страна на страните и посредством даване на данни и за това споделям, че те са предизвикват и могат да се основат условия в лаборатории за изпитването им. В последна сметка ролята на закона е да контролира нещо, с което се сблъскваме всекидневно ", сподели той и даде няколко образеца.

" Практики, които съществуват и в най-развитите страни като лицевото различаване, биометричното различаване, категоризацията, системи, които сякаш превентират бъдещи закононарушения - са дискреминационни. Когато един човек знае, че е заснеман от камера - то той трансформира своето държание.

Замислете се, в случай че желаете да отидете на антиправителствен митинг, а сте държавен служител- ще се замислите дали да го извършите, като знаете, че след 5 минути ще ви разпознават и можете да загубите работата си. Тези системи като лицево различаване ги забраняваме.

Имаше един филм с Том Круз - " Специален отчет " и в него той арестуваше хора, още преди да са направили закононарушение, то американците във Вашингтон са решили, че такава система би трябвало да съществува и съгласно нея, в случай че сте цветнокож, в случай че сте отгледан от един родител и в случай че сте израснал в безпаричен квартал, то шансът да извършите закононарушение е 50% по-висок и надлежно полицейските управляващи се насочват към хора отговарящи на тези профили. Следствие на това тези хора имат голям проблем да си намерят работа, тъй като когато един шеф ви отвори картона и види, че сте проверяван стотици пъти - ще се замисли дали да ви наеме ", сподели Витанов.

Той даде и различен образец като миграционните системи - умни системи, които наблюдават дали се потите като ви задават въпроси, дали разширявате зеници и въз основата на това не ви позволяват в дадена страна - също са дискриминационни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР