Изкупуването на зърно за държавния резерв ще започне, след като

...
Изкупуването на зърно за държавния резерв ще започне, след като
Коментари Харесай

До 15 април може да приключи изкупуването на зърно за държавния резерв |

Изкупуването на зърно за държавния запас ще стартира, откакто влезе в действие постановлението на Министерския съвет и бъде повишен капиталът на сдружението, изкупуващо зърното. Това може да стане в границите на десетина дни. Цялата интервенция може да завърши до 15 април.

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите пред депутатите от отрасловата Народното събрание комисията през днешния ден.

Държавната компания " Врана ЕАД " ще изкупи зърно - пшеница и маслодаен слънчоглед, от името на страната. Фирмата е определена, откакто " Сортови семена – хайлайф " отхвърли договорката, с което бе изгубено към месец време, изясни той.

Предвидено е механизмът за изкупуване на зърното да стане през Софийската стокова борса съгласно изискванията на публичните поръчки. Междуведомствени комисии, в които ще вземат участие представители на Областните служби по земеделие, териториалните структури на Българската организация по сигурност на храните и Изпълнителната организация по сортоизпитване, пробация и семеконтрол, ще управляват размерите зърно за намеса. Те ще взимат проби от зърното, което ще подсигурява изискуемите качества, съобщи Българска телеграфна агенция. 

След изкупуването му зърното ще се съхранява в хранилища на производителите до 90 дни, като разноските ще бъдат включени в договорите с тях, както и изискванията за предпазване.

Цените, на които ще бъде изкупувано, ще бъдат посочени в офертата и спецификацията на обособените типове зърно – с начална цена и таван. Отделно сред МЗХГ и сдружението ще бъде подписан контракт за възлагане, координиран с Министерството на финансите, което ще управлява процеса.

Министърът сподели още, че не може да разяснява разноските по предпазване на зърното, само че това е контрактувано с производителите. Те ще станат известни, когато се създадат точните планове на база постъпилото количество зърно, изясни той.

Иванов коментира, че износът на пшеница от страната върви и не е забраняван. " Ако са изнесли хлебната пшеница, това е на гърба на целия български народ ", добави той. 

На въпрос за какво министерството изкупува ресурси от зърно единствено три месеца преди новата годишна продукция, което ще ощети търговците, министър Иванов отговори по този начин:

„ Ако някой поставя продоволствената сигурност на страната и гарантиране изхранването на българските жители на естествени цени, пред своите облаги, аз бих го приветствал. Но, когато слагаш своите облаги и да изкараш нещо нагоре, аз съм ги призовал да бъдат национално виновни. Ако не са се съобразили с това, то ще тежи на тяхната съвест ".

Според Иванов фуражна и хлебна пшеница има за 90 дни. " Задачата ни е да имаме нужното количество хлебна пшеница, тъй като животновъдите се отхвърлиха от фуражната ", изясни министърът.

Очакванията са годишна продукция 2022 година да бъде много по-скъпа от тази и ще ядем по-скъп самун: " Искаме ли следващата година да купуваме самун от пет-шест лв.? ".

При обстановка, в която износът заплаши оставането на задоволително зърно в страната, би могло да се стигне до неговата възбрана с решение на Министерския съвет, само че никоя страна членка не е пристъпила към сходни дейности, всички изкупуват зърно, а не стопират износа, разяснява още земеделският министър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР