Изключително засилен мигрантски натиск на турско-българската граница. Това обяви в

...
Изключително засилен мигрантски натиск на турско-българската граница. Това обяви в
Коментари Харесай

Гробище за мигранти в Странджа и Сакар: Десетки изоставени тела на бежанци

Изключително засилен мигрантски напън на турско-българската граница. Това разгласи в събота вътрешният министър Калин Стоянов в Елхово.

Само за последното денонощие са осуетени 980 опита за незаконно влизане в страната. Обсъжда се вид лагерът за мигранти в Елхово още веднъж да проработи. Потвърждават го и патоанатомите в Бургас, където моргата е претъпкана с безименни тела на мигранти, открити в Странджа и Сакар.

На границата сред Странджа и Сакар мигрантите са повече от локалните поданици. 

" Горе на шосето непрекъснато на централния път се маха за помощ. Молим се да не създадат пожар единствено ", сподели Снежана Русатева, кметски наместник с. Сливово, представена от.

Между селата Момина черква, Факия, Сливово и Голямо Крушево са открити 14 тела на мигранти. Профилите са съвсем идентични, мъже сред 18 и 40 години, умряли най-често от безсилие, от сърдечна непълнота, инсулт, инфаркт или вирусно заболяване. Телата са без следи от принуждение и без документи.

Сред аргументите за здравословните им проблеми са недохранване, жадност, а доста от хората им оферират вода и храна.

Поредна група на път за автомагистрала " Тракия ". Изнемощели и също изгубили свои близки по дългия път към търсене на нов живот в Европа.

" Ако ние останем в страните си, ще умрем. От гнева на талибаните, убити, ние умираме. Сега просто би трябвало да опитаме да живеем. Така че дали ще умрем там или по пътя за нас е същото. Ако достигнем до европейските по-богати страни ще бъдем щастливи. Ще бъдем в сигурност. Опитваме се да живеем, да спасим живота си, разберете ", споделя Омар, емигрант от Кабул.

С групата е и 25-годишният Сюлейман, още веднъж от Афганистан. Учил в университет и приказва британски, арабски и кюрдски език. От Турция до Странджа се придвижил за 9 дни. Не желае да остава в България.

" Ние всички отиваме да живеем в Германия или други страни в Европа. Идваме от страна, която е непоносима поради войната си - Афганистан. Талибаните пристигнаха и направиха живота ни толкоз неприятен. Пътувахме доста мъчно. Ето в този момент сме с деца и дами и от два дни нямаме храна и вода. От два дни сме доста жадни, нямаме нищо за пиянство ", съобщи той.

Много от мигрантите нямат шанса на Сюлейман да стигнат живи до по-добър живот.

" Всеки ден имаме по едно тяло, някой път и по две. Телата са в мощно разлагане, има такива които са единствено скелети които получаваме при нас. В момента при нас има 16 непотърсени тела на мигранти, а през днешния ден имаме още едно ново ", описа доктор Галина Милева, шеф поделение " Съдебна медицина " в УМБАЛ-Бургас.

Тялото е с мобилен телефон без сим карта, без персонален багаж. Изоставено от своите, скрито. Починал е от бронхопневмония или предозиране с опиум. Много от аутопсиите установяват наличие в стомасите на умрелите млади мъже на зелено прахообразно вещество. По всяка възможност опиат обезпечаван от каналджиите, с цел да облекчи умората при километричните пешеходни дестинации.

Според Милева е допустимо да взимат стимуланти за издръжливост и за по-бързо прекосяване на кръстосан регион, какъвто е Странджа.

" Не са един или два случаите, в които получаваме по е-поща информация от минали незаконно през страната мигранти, които в действителност задавайки точни географски координати показват местоположението на тела на техни близки, които при прекосяването са останали в дебрите на Странджа планина и изискват от полицейските чиновници същите да бъдат открити и да бъдат предоставени за различаване от околните, които се намират в страна в Западна Европа ", показва Цветелина Рандева - представител на ОД на Министерство на вътрешните работи Бургас.

Телата на мигрантите обаче не могат да бъдат освободени за служебни погребения, тъй като никой от тях няма документи за идентичност. А това към този момент се оказва сериозен проблем. Моргата е претъпкана и се постанова телата да бъдат слагани в хладилници като този - за сладолед.

" Имаме нова камера, която сега е запълнена също с тела и на чужденци и на мигранти. Най-вече на мигранти, мигрантите блокират цялата хладилна камера. Най-старото тяло е мисля че от 2019-та година ", съобщи Милева.

" При откриването на мъртво тяло, което не е разпознато и няма документи за идентичност, първо се образува досъдебно произвеждане. Съответно в границите на това досъдебно производство разпознаването би трябвало да стане от близки или родственици, които както знаем са в Близкия Изток или в Турция. Тоест приказваме за една процедура, която е доста дълга и мудна ", изясни юрист Драгомир Ошавков.

Той споделя случай от тази зима, когато мигранти от Сирия минават българската граница. Заради влошено здравословно положение един изостава от групата.

" Последното му позвъняване от нощта на 22 декември 2022-година до брачната половинка му, когато споделя, че няма сили и на другата заран има желание да се съобщи на управляващите в България на първия срещнат човек, който срещне в България. И по-късно сигналът изчезва ", спомня си Ошавков.

Бежанецът е в неопределеност и до през днешния ден, само че единствено преди месеци брат му, който към този момент е получил интернационална протекция в Германия се връща в България да го търси.

А случаите като този са десетки. Телата на непотърсените мигранти стоят с години в моргата. Затова доктор Милева към този момент е направила предложение за смяна в закона, касаещ облекчение на процедурата по освобождение на телата.

" Според мен за две седмици освен това натоварване, което имаме, с ДНК можем да откриваме кои са лицата и да бъдат погребвани ", сподели още Милева.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР