Изключително висок интерес има към безплатните противогрипни ваксини за възрастните

...
Изключително висок интерес има към безплатните противогрипни ваксини за възрастните
Коментари Харесай

Много желаят да се ваксинират срещу грип, обаче ваксини няма

Изключително висок интерес има към безплатните противогрипни ваксини за възрастните хора над 65 години, разясняват пред Българска национална телевизия общопрактикуващите лекари. За страдание имунизациите са съвсем изчерпани и доста искащи няма да могат да се възползват от програмата на здравните управляващи.

Общопрактикуващият доктор от София - д-р Михаил Михов, е съумял да обезпечи 70 дози противогрипна ваксина за най-възрастните си пациенти.

" Свършиха тъкмо за 4 дни, всичките ", прецизира лекарят.

Желанието на възрастните да се имунизират против грип изненада здравните управляващи, които този сезон са поръчали единствено 190 000 дози - с 40 хиляди по-малко от предходната година.

" Тази година ми отпуснаха 80 ваксини, много по-малко от предходната година, когато ми отпуснаха 120, по-миналата 100 ", споделя доктор Николай Христов от Варна. За да получат от безплатните ваксини, лекарите би трябвало да подадат поръчка към компанията вносител. Поради това в действителност към този миг нито министерството, нито касата са наясно какъв брой от персоналните лекари са поискали да се включат в програмата и дали има райони, в които безвъзмездни ваксини въобще липсват.

Програмата за безвъзмездна имунизация на възрастните започва през 2019 година и завършва в този момент. Според заложените цели този грипен сезон ваксини би трябвало да има за 25% от възрастните. Това прави над 370 хиляди дози. Ваксини, обаче, има за едвам 13% от хората над 65. Обяснението - по-малкият интерес към имунизациите предходната зима, когато грипна вълна на процедура нямаше.

" Надяваме се на спомагателен импорт на тези количества, с цел да може тези хора да се обзет. В аптечната мрежа и за по-млади няма налични количества ", уточни ръководителят на Софийското съдружие на общопрактикуващите лекари доктор Георги Миндов.

От здравното министерство обявиха, че спомагателна доставка е допустима в минимални количества. Все още не е ясно дали следващата година ще има въобще безвъзмездни ваксини за възрастните - на този стадий се търсят разновидности да се обезпечи финансиране.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР