Изключително позитивни са новите данни за няколко основни икономически показатели

...
Изключително позитивни са новите данни за няколко основни икономически показатели
Коментари Харесай

НСИ отчете рекорден ръст на българската икономика

Изключително положителни са новите данни за няколко съществени стопански индикатори на Националния статистически институт ( Национален статистически институт ). От тях може да се направи много безапелационен извод, че стопанската система на България към този момент е превъзмогнала рецесията, обвързвана с ковид и навлиза в интервал на стопански напредък.

Това може да се види по напълно безапелационен метод както при данните за износа на страната ни, по този начин и при тези за индустриалното произвеждане у нас. Водещите стопански анализатори Лъчезар Богданов и Георги Ангелов разгласиха извънредно любопитни графики.


 

" Данните за износа би трябвало най-сетне да затворят истеричното говорене за " рецесия " - 2021 година е безспорен исторически връх:
За декември растежът на годишна база е 32,5%;
За четвърто тримесечие растежът е близо 27% и доближава 18,2 милиарда лева;
За цялата 2021 година износът е 68 милиарда лв. - с 24% над равнището от 2020 година, само че цели 16,2% над равнището на предкризисната 2019 г.;
Тенденцията се вижда ясно и от данните за промишлеността - годишен растеж на показателя на промишленото произвеждане от 14,3% за декември и исторически най-висока стойност на показателя ", написа Лъчезар Богданов във фейсбук.
Според него е време да се спрат дотациите, комфортно оправдавани с пандемията, а политиката да се концентрира върху вложения, продуктивност, структурни промени и напредък.

Колегата му Георги Ангелов също акцентира, че данните на Национален статистически институт са доста по-добри и от най-оптимистичните стопански прогнози.

Индустриалното произвеждане през декември пораства с 14.3% в действително изражение, а показателят на индустриалното произвеждане доближава най-високото равнище откогато има данни. Индустрията на България не просто се възвърне до предкризисните равнища - тя отчетливо ги надминава, показва икономистът.

В номинално изражение, с насъбраната инфлация, растежът на оборота в индустрията е 59,9%.

Според данните на Национален статистически институт на годишна база растеж на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 37.0%, в добивната индустрия - с 21.4%, и при преработващата индустрия - с 8.9%.

Съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството, некласифицирано другаде - със 111.4%, производството на транспортни средства, без коли - с 68.6%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 29.0%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 28.2%.

Най-голям спад е отчетен при: производството на тютюневи произведения - с 31.3%, производството на питиета - със 17.7%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 9.6%. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР