Изключително позитивната пазарна обстановка през последните три години - увеличено

...
Изключително позитивната пазарна обстановка през последните три години - увеличено
Коментари Харесай

В София сега се изграждат 405 хил. кв. метра офиси

Изключително позитивната пазарна конюнктура през последните три години - увеличено търсене, намаляващ дял на свободните площи, растящи наеми и все по-често сключване на контракти за наем на офис площи и здания преди приемане на Акт 16. Това е главният извод от извършеното първо по рода си изследване на профилираната компания в даването на консултантски и брокерски услуги в региона на бизнес парцелите MBL. В допитването са взели участие притежатели и вложители на 52 офис здания в София, представляващи близо 40% от пазара, или 774 000 кв. метра.

Анализът дава директен взор върху бъдещи и сегашни планове на вложителите и техните упования за придвижването на наемите и трендовете на пазара през 2019 и 2020 г.

Строителна активност

В резултат на това са оповестени доста нови планове. В момента в развой на създаване са 405 000 кв. м, а други 454 000 кв. м са планувани, като огромна част от тях би могла да бъде приключена до края на 2022 година. Най-голяма централизация на офис планове има по протежението на бул. Цариградско шосе. В идващите няколко години ще станем очевидци на доста дейна строителна активност и в квартал „ Хладилника ".

60% от участниците в изследването потвърдиха проектите си да стартират нов план, като множеството от тях към този момент разполагат с подобаващ имот, а 44% са взели позволение за градеж. Една трета от интвервюираните обмислят инвестиция в други градове в България или в чужбина, като 67% от тези, които са се насочили към българския пазар, се интересуват от пазари като Пловдив и Варна. Диверсификация на активите също е в проектите на 72% от наемодателите, като най-разпространени са вложенията в жилищни планове (59%), последвани от хранилища (28%), хотели (17%) и търговски площи (14%). Освен стартирането на нови планове, 23% от интвервюираните интензивно търсят да закупят към този момент приключен, въведен в употреба и генериращ доходи актив, като тук забавното е разликата от над 100 базисни пункта сред доходността, на която са склонни да купуват (8.75%) и респективно да продават (7.50%) такива парцели.

Наемни нива
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР