Изключително необичайна находка в Черно море край Созопол направиха от

...
Изключително необичайна находка в Черно море край Созопол направиха от
Коментари Харесай

Водолазите се хванаха за главите: Невиждана риба хамелеон от Япония се появи в Черно море

Изключително необикновена находка в Черно море край Созопол направиха от центъра за подводно корабоплаване " Суб Дайвинг "

" Невиждана до в този момент рибка в Черно море от мен!

При подводните разкопки, в които вземам участие сега към Центъра по подводна археология се натъкнах на тази странна рибка. Бяла с черни диагонални линии рибка не бях виждал до в този момент. Проверих и в книжките, които имам, само че не я открих. Вижте я и вие, може би ще разберем каква е! ", оповестяват на страницата си от Суб Дайвинг.

Водолазите пуснаха и видео.

Веднага се откриха експерти, които откриха какъв тип е рибката.

Рибката е Chameleon goby

Попчето хамелеон ( Tridentiger trigonocephalus ) е вид лъчеперка риба, характерна за морските и солени води по крайбрежията на Източна Азия.

Разпространява се е и в други елементи на света, където се среща във води с друга степен на соленост.

Достига 11 сантиметра.

Хамелеонът е роден в източното крайбрежие на Азия, където ареалът му включва Япония, Корея, Китай и Сибир. Има известия, че е открита в Черно море и неотдавна в източното Средиземно море от пристанището Ашдод, Израел.

Това е дънна риба , живееща и хранеща се покрай морското дъно, както в заливи, по този начин и в скалисти крайбрежия, в солени води и сладководни езера. Обикновено се крие в пукнатини, под камъни, в дупки или сред морски треви .

При избрани условия тази риба може да потъмнее на цвят, тъй че черните линии да са съвсем невидими.

Появата на този тип е вест, на всички места, където не е присъща.

Хамелеонът е открит за първи път в пристанището на Лос Анджелис през 1960 година и по-късно е открит на други места в Калифорния, в това число доковете на Редууд Сити , приливната лагуна на езерото Мерит в Оукланд и залива на Сан Диего . Съобщено е и от австралийски води. 

Възможните способи за идването й включват превозване в корабна баластна вода в резултат на търговия с тихоокеански стриди или като яйца сред залепнали организми по корпуса на транспортен съд.

Като инвазивен вид е евентуално да се конкурира с локалните типове.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР