Изключително много се изненадахме, когато дойдоха служители на Главна дирекция

...
Изключително много се изненадахме, когато дойдоха служители на Главна дирекция
Коментари Харесай

Защитата на хакера: Работеше по проекти, засягащи големи интереси, обучаваше спецполицаи

Изключително доста се изненадахме, когато пристигнаха чиновници на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) и споделиха, че имат съмнения за Кристиян. Мислихме, че идват да приказват с нас като експерти и експерти, защото Кристиян е един от хората, който образова чиновници на ГДБОП и оказва помощ за повишение на квалификацията на чиновници от държавни структури ". Това изясни юрисконсултът на " ТАД Груп " Диана Хаджиева – компанията, в която работи 20-годишния хакер Кристиян Бойков.

Той е бил заържан през вчерашния ден в ранния следобяд в офиса на компанията в столичния кв. " Изток ". Адвокатите му обясниха, че ГДБОП са пристигнали по сигнал. Той бил на работното си място, а от през днешния ден има обвиняване за това, че е източил данни на над 5 милиона български жители и компании от базите данни на Националната организация за приходите (НАП), които бяха обществено публикувани.

Пред бранителите си 20-годишният хакер споделил, че работи по доста огромни планове и ползите по тези планове са доста огромни. Преди няколко седмици компанията, в която той работи, е провела образование за повишение на киберкултурата на частния бизнес, в която са взели участие и представители на държавната администрация.

" Неговото очистване и изземането на техниката, в която са всички данни, слага на колене сдружението, тъй като не могат да бъдат изпълнявани контракти, ще се заплащат неустойки. В този бизнес има огромни ползи ", показаха юристите.

" Някой " благодетел " е имал " добротата " да бъде хванат тъкмо Кристиян ", считат още бранителите му.

Поканили го на работа откакто хакнал база с данни на възпитаници

" Случаят е от национално значение. От 2016 година сме на пазара и сме част от интернационална компания, спомагаме по всевъзможен метод на проверяващите органи. Кристиян е наш чиновник от 2017 година ", изясни Хаджиева.

Тя акцентира, че компанията се е свързала с него откакто в медиите се разпространявал репортажа с източените данни от Министерството на образованието през октомври 2017 година Още като възпитаник Кристиян Бойков разкри, че персоналните данни на над 1.2 млн. деца са били налични на интернет страницата на системата за обсег на деца в просветителната система " Посещаемо и безвредно учебно заведение " и всеки е можел да стигне до тях без идентификация.

" Видяхме го като морално и етично младо момче, което вместо да манипулира оценките на всички другари и познати, е съобщил информацията и от министерството го поздравиха за това ", описа Хаджиева.

Така компанията го е забелязала и се е свързала с него, с цел да го предложения да се причисли към екипа. " Всеки един чиновник на компанията е минал инспекции за правосъдно минало и каузи, досега не са били открити никакви противозаконни действия и регистрации. Всички наши специалисти по киберсигурност съблюдават кодекса за етично хакерство ", акцентира Хаджиева.

Тя изясни, че от позиция на морал и нравственос, чиновниците са на доста високо равнище. От компанията описаха, че са съдействали изцяло на проверяващите и обясниха, че са дали всичко поискано от тях за следствието.

Фирмата не е работила с Национална агенция за приходите

" Кристиян не би го направил. Ние разбрахме от медиите, че това се случва и че са изтекли данни. Експертите ни са много натоварени и не сме коментирали детайлности ", обясниха още от компанията шеф на задържания Кристиян. TAD Group обясниха, че не могат да разкрият кои са клиентите им и дали измежду тях има министерства или държавни структури.

Бойков е наел двама юристи, които са специалисти в каузи за киберсигурност - инж. Любен Казанлиев и Георги Стефанов. Те обясниха, че проверяващите не са им посочили безусловно никакви доказателства, а единствено " бланкетно и нестимулирано " разпореждане за привличане към наказателна отговорност.

Според тях Бойков е упрекнат, с цел да има съображение да бъде удължена мярката му за неотклонение и да остане в ареста.

" Обвинението е писано на коляно. Представлява три реда, в които няма прецизен интервал, в който да е осъществявано това закононарушение. Не знаят по кое време е осъществено, още по-малко кой го е направил. Няма безусловно никакви доказателства ", разяснява юрист Любен Казанлиев.

Той е специалист, знае по какъв начин да не оставя следи

Според юристите механически не е допустимо Кристиян да е оставил имена или следи, по които да е бил оголен. " Той води курсове и подвига квалификацията на ГДБОП. Това е невероятно. Потребителското име може да се трансформира всеки ден и всеки час. Той е специалист, неуместно е да остави каквито и да е следи ", твърди юрист Георги Стефанов.

Според него, той е един от най-хубавите експерти в сдружението, а закононарушението е осъществено от някой, който е с много по-ниско равнище на познания и умения.

" Шансът да бъде оголен физическият причинител клонят към нула. Считам, че е провокация, само че откакто данните са изтекли в общественото пространство, значи има осъществено закононарушение ", разяснява Стефанов.

" Делата за киберпрестъпления в България ги има, само че не са обществено известни доколкото не става въпрос за обществени регистри. Обикновено офанзивите са ориентирани към уеб сайтове на частни компании ", изясни Стефанов и показаха, че приключването на персонални данни се случва всеки ден.

По-рано през днешния ден Софийската градска прокуратура повдигна обвиняване на Кристиян Бойков за това, че от неустановена дата до 15 юли в София непозволено копирал компютърни данни от сървър на Национална агенция за приходите, като действието съставлява значителен случай и е осъществено против осведомителна система, която е част от сериозната инфраструктура, за което се планува наказване отнемане от независимост от 5 до 8 година затвор и санкция до 10 000 лева

Днес министър председателят Бойко Борисов разгласи пред министрите на съвещанието на държавното управление, че хакерите би трябвало да се привлекат да работят за страната, тъй като те са неповторими мозъци. Той назова младежите, работещи с компютри същински вълшебници.

Във вторник - часове след разпространяването на изтеклите данни до медии - министри и институции имаха разнообразни версии за офанзивата. Вътрешният министър Младен Маринов я обвърза даже със договорката за покупката на Ф-16. Руска връзка беше отречена, само че изказванията бяха, че пробивът е станал от чужбина, а от Национална агенция за приходите обясниха, че не изключват и присъединяване на вътрешен човек.

Всичко за абсурда четете в специфичната тематика - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (26)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР