Изключително драматичен е пазарът на бизнес имотите, както по отношение

...
Изключително драматичен е пазарът на бизнес имотите, както по отношение
Коментари Харесай

Заради COVID-19: Разпродават дребен бизнес на безценица

Изключително трагичен е пазарът на бизнес парцелите, както във връзка с наемите, по този начин и на продажбите. Сривовете в цените са поради несигурността, а в обявите за продажби участват от тенискортове, до кафенета и фитнес зали. Но макар спада в цените, покупко-продажбите с бизнес парцели са най-малко 50 % надолу, написа.

Това разясниха мениджъри от няколко водещи брокерски организации в страната.

„ Търсенето на наем на бизнес парцели претърпява спад от най-малко 80 % спрямо офертите от преди пандемията. Става дума за офиси, магазини, аптеки, хранилища, бизнес здания, а цената на квадратурата в София, в централните региони към този момент е към 15 евро за квадратен метър”, разяснява Йорданка Рангелова, управител „ Наеми и бизнес имоти” в организация „ Адрес”.

За съпоставяне, преди пандемията от ковид цените са били сред 20 и 30 евро на квадратен метър. За да не губят приход от собствеността, която имат, хората се принуждават да я отдават на доста по-ниска цена”, добави Рангелова.

По думите ѝ таксите за поддръжки също са доста ниски. Задържа се като наклонност и скъсяването на периодите за наем в договорите. Ако по-рано бизнес парцелите са се отдавали чартърен за интервал от 5-10 години, то в този момент договорите се подписват за 12 или 24 месеца, означи още Йорданка Рангелова.

В Благоевград десетки са обявите да продажба на заведения за хранене, кафенета, билярд клубове или пицарии. Повечето от притежателите са оповестили, че продават пространствата дружно с обзавеждането и разрешителните. Така, че който реши да купува, може още на идващия ден да влиза с личен състав и да работи.

Цените за продажба варират от 520 евро до 1300 евро на квадратен метър според от местоположението, обзавеждането, квадратурата, екстрите. Повечето от продаваните заведения се намират в необятния център на града или пък са част от бизнес здания.

Според брокери от Пиринско много от притежателите имат заеми и отговорности, които не могат да обслужват и по тази причина са се решили на крайната стъпка за продажба. Обявени за обмен заведения, заведения за хранене и магазинчета има и в курортите Банско и Сандански. Там цените са по договаряне и падат до 300-400 евро на квадратен метър.

В Пловдив бягат от вендинг машините

Кафенета и клубове всеобщо се продават в Пловдив, само че не като пространства, а като бизнес. Обичайно това вършат наематели, които поради затварянето на заведенията не могат да устоят финансово и вземат решение да продадат активността си. Сред офертите са даже 2 заведения в известния в цялата страна квартал „ Капана”. Едното е изцяло оборудван и с всички документи и разрешителни кафе-бар. Площта му е 120 кв. м, а посочената в обявата цена е 43 000 лева

Продават се и кафе-сладкарници, за които се твърди, че може да отворят още в деня след рухването на рестриктивните мерки. В обявите се предлага и магазин за плодове, зеленчуци, насипни ядки, кафе и фрешове - също с изцяло съоръжение. Търговският обект е 45 квадрата и досегашният му наемател желае за него 20 000 лева Допълнително предлага и микробуса, който е зареждал магазина, и прецизира, че „ бизнесът се продава поради по-изгодни условия в друго мое начинание”.

Сред забавните предложения е продажбата на вендинг бизнес. Машините за кафе и продажба на безалкохолни и пакетирани храни като солети и вафли се намират в най-голямата административна постройка на основната улица в Пловдив. „ Двата автомата са единствените в постройката на 4 етажа с офиси и адвокатски кантори”, прецизира притежателят на този бизнес.

Продават се и индустриални пространства, след които завод за салами в Асеновград. Продажбата на бизнес тече през уеб страниците за разгласи, всеобщо в офертите се прецизира, че посредничеството на организации е нежелано.

Тенис комплекс с пет корта търси покупател

В Бургас ври от разгласи за продажби на кафенета, заведения за хранене, сладкарници и даже тенис корт. Последният 975 квадратни метра, в квартал Долно Езерово и е разгласен за 888 000 евро. Имотът разполага с паркинг 1000 квадратни метра, четири покрити и един открит корт, като покритите имат отоплителна и поливна система.

Търгуват адвокатски адвокатски фирми и монумент на културата

Десетки предложения за продажба на офиси, търговски площи, заведения и хотели излязоха на пазара на парцели в Шумен през предходната година. Сред офертите има и адвокатски адвокатски фирми за обмен.

Обявена е и емблематична постройка, монумент на културата, на три етажа в съвършен център, а цената е 1 млн. лв. за близо 400 кв. м.

Офертите са доста, само че купувачи няма, разясняват брокери на недвижими парцели. Наемите от 200 лева месечно, в този момент са към 130 лева

Който е решил в този момент да купува заведение, може да избира от създадени кафенета до хитови механи по кварталите на Шумен, дружно с личния състав. Цените при тях изненадващо са под 1000 лева./кв. м. Дори за атрактивен парцел, комбиниране от конферентни зали, офиси и заведение на централен бул., при който цената е паднала до 820 лева./кв. м. Няколко по-малки фамилни хотели в Шумен са оповестени също за обмен.

Хотели на първа линия също с оценка

Ръст на офертите за продажби на магазини и заведения регистрират брокери във Варна. Заради коронакризата и отчайващо слабия летен сезон се множат и предложенията за продажби на хотели в курортите край града. На Златни пясъци и в прилежащата околност „ Кабакум” на тезгяха са извадени над 25 хотела, демонстрира информация в уеб страниците за недвижими парцели.

Два от тях са на първа линия и са с над 120 стаи. Единият се продава за 4,9 млн. евро, а за другия е посочена цена по договаряне. Такъв вид е избрал и собственик на известно заведение на пъпа на курорта.

На комерсиалната улица на Златни пясъци се оферират магазини, СПА-център и даже боулинг зала за 534 000 евро. 100 000 евро по-малко желае притежател на заведение до централния хотел „ Интернационал”. Голямо е предлагането и в курортните местности „ Ален мак”, „ Евксиноград” и „ Траката”, където се търсят купувачи за над 30 дребни хотелчета.

В множеството предложения написа, че обектите са създадени, а в някои е посочено, че са подобаващи за приют. Въпреки това този вид покупко-продажби са мъчно осъществими, защото цените на хотелите се дефинират не на квадрат, а на база потвърдена рентабилност. Ако тя е под 7-8%, вложители липсват, изясни Добромир Ганев, ръководител на УС на НСНИ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР