Изключителните музиканти гостуват в страната ни за първи път по

...
Изключителните музиканти гостуват в страната ни за първи път по
Коментари Харесай

Блестящо трио от бележити френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай свирят „Френска рапсодия“ в Камерна зала “България” на 12 ноември

Изключителните музиканти гостуват в страната ни за първи път по покана на Art Gallery Constantin-France

Асоциацията за културен продан Art Gallery Constantin-France ще зарадва за следващ път родната аудитория с един извънреден концерт в Камерна зала “България ” в София, където на 12 ноември 2022г. от 19.00 ч. ще звучи „ Rhapsodie à la Française “/„ Френска рапсодия “.

В музикалното събитие взе участие блестящото трио от бележити френски музиканти от Парижката филхармония и Кралска опера Версай, които гостуват в страната ни за първи път: Клара Изамбер – Жари, арфа, Пол-Мари Кузма, виолончело и Флориан Кузен, флейта.

Рапсодията е инструментална музикална творба върху фолклорни претекстове, която се отличава от другите музикални форми с повече вариации, непринудено ентусиазъм и чувство за импровизация, по тази причина е била изключително желана от композиторите през епохата на Романтизма.

В програмата на „ Rhapsodie à la Française “ ще чуем едни от най-хубавите мостри от творчеството на Морис Равел, Франсис Пуленк, Клод Дебюси, Габриел Форе, Камий Сен–Санс., поднесени със непокътнатия знак на „ френското музициране “  – виртуозно, рафинирано, нежно и ослепително.

Билетите са в продажба в мрежата на Eventim.bg в цялата страна и онлайн:

За френската асоциация за културен продан „ Art Gallery Constantin France ”:

Ръководител на асоциацията и главен куратор на плановете е доктор Елена Радева – Николова, родена в Пловдив. Заедно със брачна половинка си доктор Константин Николов тя живее и работи във Франция. Двамата ученици на Езикова гимназия „ Пловдив “ са разкрили своя изложба в град Вердерон покрай Париж, където постоянно показват творби на български художници и фотографи. Пловдивчанката живее повече от 20 години във Франция, само че е мощно обвързвана с родния си град и културата му.

Art Gallery Constantin France е приета от френската страна за асоциация с социална значителност за културен продан. Основната ѝ цел е разпространение на европейската просвета и изкуство. До момента тя е инициирала и провела голям брой изложения, спектакли и концерти, както на български създатели във Франция, по този начин и на европейски – в Пловдив и София.

За изпълнителите в концерта „ Френска рапсодия “:

Клара Изамбер- Жари, арфа, завършва висшето си музикално обучение през 2010 година в Националната консерватория в Париж, в класа на Изабел Морети. Свири на сцената на  престижни опери и филхармонии, Базиликата в Лурд, Опера Лайпциг, Абатство в Роямон, фестивалите в Мантон и Довил, националните оркестри на Бордо, Лотарингия, Страсбург, Париж и Кралската опера във Версай. Понастоящем преподава арфа в Консерваториите в Амиен и Лил. Специализира барокова музика, като взе участие в концерти с барокови ансамбли –  клавесин, арфа и антична цигулка, свири с отбор „ Небесни гласове “, отбор „ Маргьорит Луиз “, както и в дуо със сопраното Майлис дьо Виутрейс.

Пол–Мари Кузма, виолончело, приключва Консерваторията в Булонь Биѝанкур през 2008г.  под управлението на Паскал Мишака и Ксавие Ганьепен, а по-късно е признат и в Националната Висша Консерватория в Париж в класа на Жером Перно. Изнася концерти в влиятелни зали като Корто, залата на Радио Франс. През 2018г.  става лауреат на Международния конкурс „ Tremplin “,  а от 2019г. взе участие в академията на Филхармоничния оркестър на Радио Франс. Понастоящем свири в Окрестр дьо Пари. Сред неговите сътрудници на сцената са пианистът Йона Маятски, квартет Ебен, а негови учители – Клер Дезер, Итамар Голан, Жонас Вито, Франсоа Салк.

Флориан Кузен, флейта, приключва Висшата национална консерватория в Лион под управлението на Филип Бернолд. Стипендиант на Музикалния филантроп на Сосиете Женерал и на региона Рон – Алп, той се специализира при Жак Зуун в Консерваторията в Женева, където придобива диплом на солист. Свирил е под диригентската палка на Клаудио Абадо на Люцернския фестивал, на Даниел Хардинг с Маалерския камерен оркестър, а също и с диригенти като Филип Херевегe, Давид Робертсон, Сержи Семков, Милан Хорварт, с оркестрите на Лион, Лозана, в Операта на Руан, Бордо, оркестъра на департамента на Лоара. До 2015г. е свирил с отбор „ Музикантите на Лувр “, а като солист свири в залите на Филхармонията в Кьолн, Алте Опер Франкфурт, зала Гаво в Париж, Кралска опера във Версай, Консерваторията в Будапеща, Театро Реал в Мадрид, Залцбург, Концертгебау в Амстердам. Критиката дефинира неговите тълкования като „..виртуозни, нежни, мечтателни, рафинирани “. Понастоящем преподава в Консерваторията в Севр, до Париж, както и в Международната академия по музика във Флен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР