Изключете синовете и дъщерите си от нидерландските университети. Изхвърлете телевизора

...
Изключете синовете и дъщерите си от нидерландските университети. Изхвърлете телевизора
Коментари Харесай

Как най-големият пряк инвеститор в България се оказа враг заради Шенген?

Изключете синовете и дъщерите си от нидерландските университети. Изхвърлете тв приемника Philips през прозореца. Не зареждайте в Shell, тъй като Марк Рюте не пуска България в Шенген.

Това не е анекдот или моментна импровизация на от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Това е " духът " на формалната позиция от бизнес организацията му, адресирана до Народното събрание, Министерски съвет и президентството.

В нея се споделя следното:
" Българските жители не са длъжни да способстват за обогатяването на нидерландското общество с човешки запаси, студенти и туристи " " Не е наложително и да се предлага учене в нидерландските университети, нито да бъдат хвалени туристическите дестинации в Нидерландия " Призовава се и да не се " популяризират работни места в Нидерландия ", нито да се толерират " лобистки старания за поощряване на достъпа на нидерландски компании до български публични поръчки ".
Ако има един извод - той е, че нищо ново не е научено, нищо остаряло не е забравено 15 години след присъединението на България към Европейски Съюз, когато страната се включи в свободното придвижване на артикули, капитали и хора на континента.

Извън десетилетния спор за това дали Нидерландия има или няма основателни причини да блокира участието на България в Шенген, данните от бизнес статистиката на Българска народна банка и Национален статистически институт демонстрират, че очакванията на Велев за " държавен протест " на Нидерландия са тотално обречени.

Нидерландия е формалният водач по директни задгранични вложения в България от години, което единствено частично се дължи на наличието на национални компании в страната.

Много световни корпорации работят у нас посредством сдружения - дъщерни компании на регистрирани в Нидерландия юридически лица.

Някои от най-известните нидерландски бизнеси, които влагат в България, са финансовата институция ING Group, " Шел Петролеъм ", както и " Хайнекен " - притежатели на биреното произвеждане на " Загорка ".

Нидерландия влага още в българското селско стопанство, съвещания, IT и аутсорсинг, превоз и логистика, хранително-вкусова индустрия и други

Преди години посланикът Карел ван Кестерн разказва пред " Мениджър " проблемите пред пробива на повече нидерландски компании у нас с причини, които би трябвало да са добре известни и на Васил Велев, и на всеки, който е опитвал да прави бизнес у нас:
" тромава администрация ", " проблеми в системата на ръководство ", " бюрократични спънки при приемане на разрешителни ", " неразбираеми тръжни процедури ", " тъжби и правосъдни каузи, които лишават прекалено много време за решение и не са транспарантни ", " компликации при намирането на добре подготвени чиновници ".
По-интересната причина за водачеството на Нидерландия в директните задгранични вложения в България е особеният режим на регистрация и данъчни облекчения за търговски сдружения.
Няколко от огромните компании в България да вземем за пример са еднолична или частична благосъстоятелност на компании, които са основани в Нидерландия - от " Кока-Кола Хеленик Бизнес Сървисиз " (едно от бизнес подразделенията на Coca-Cola в страната), през " Метро Кеш енд Кери България ", до " AES - Марица ИзтокI ", и др.Едноличен притежател на капитала на bTV Media Group е SME Bulgaria BV - още веднъж записано в Нидерландия - което съставлява PPF Group на починалия Петр Келнер. " Сънфудс България ", която ръководи заведенията на McDonald`s в България, също е благосъстоятелност на нидерландска " компания-майка ".В листата влизат и фармацевтичната компания " АстраЗенека България ", производителите на козметика и перилни препарати Procter & Gamble в България, " Шишеджам България ", които имат стъкларските фабрики в Търговище, и други " Хювефарма " на братя Домусчиеви също има нидерландски юридически лица, които вземат участие в корпоративното ръководство на локалните им бизнеси. Кирил Домусчиев е ръководител на най-голямата работодателска организация КРИБ - които също приканиха за " фрапантни ответни ограничения към тези, които слагат България години наред в дискриминационно състояние ".
Ако доведем до прекаленост апелите за " наказания " против търговията с Нидерландия, ще се стигне до още по-абсурдни обстановки.

В Нидерландия да вземем за пример е записана централата на Airbus. Там се намира и компанията Stellantis, която сплотява два от най-големите автомобилни производители в Европа - Fiat Chrysler Automobiles и френската PSA Group (Peugeot, Citroen, Alpha Romeo и др).

ASML, които са международен водач в профилираните системи за произвеждане на полупроводници и съвременни чипове, също е нидерландска компания.

Университетите на Нидерландия са преди всичко по интерес измежду българските кандидат-студенти, които считат да продължат образованието си в чужбина, изключително откакто Англия напусна Европейски Съюз.

Посещенията на българи в Нидерландия, въпреки това, са много по-малко в сравнение с противоположния поток от гости - освен туристи, само че и хора, които идват по служебни отговорности в България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР