Изказване на наследника на Ангела Меркел на лидерския пост в

...
Изказване на наследника на Ангела Меркел на лидерския пост в
Коментари Харесай

Наследникът на Меркел обвини украинските бежанци в социален туризъм и разбуни духовете

Изказване на наследника на Ангела Меркел на лидерския пост в немската партия ХДС Фридрих Мерц за бежанците от Украйна разпали същински скандал в немските политически среди.

Той си навлече остри рецензии с обвиняването си, че украинските бежанци се занимават със " обществен туризъм " в Германия, оповестиха немските медии.

" В момента следим обществен туризъм от страна на тези бежанци: в Германия, назад в Украйна, назад в Германия, назад в Украйна ", сподели Мерц по телевизия " Билд ".

Лидерът на ХДС, съобщи, че в началото украинските бежанци са имали право на обществени помощи според Закона за помощи за търсещите леговище - от юни те получават съществени компенсации, т.е. същите помощи като получателите на Hartz IV (немска стратегия за обществено подпомагане) да вземем за пример.

Мерц чака още по-големи проблеми с бежанците от Русия, " в случай че федералното държавно управление направи това, което предложи федералният министър на вътрешните работи, т.е. да обезпечи достъп до Федерална република Германия на на практика всички, които са отказали военна работа или готовност в Русия ". ХДС/ХСС е " изрично срещу това ", сподели той.

Последва вълна от реакции от всички партии.

" Говоренето за обществен туризъм унищожава общественото единение, което до момента сме имали в поддръжка на Украйна и приемането на бежанци ", съобщи социалдемократът и началник на комисията по външни работи Михаел Рот. " Всеки, който споделя сходно нещо, няма възприятие за отговорност и съпричастност ", добави той.

Ръководителката на Съюза на младите социалисти Джесика Розентал назова изказванията на Мерц " отвратителни и неприлични " и съобщи, че " Мерц демонстрира, че ХДС е взаимен с Украйна единствено до момента в който това служи за повишение на личния му престиж ".

Депутатът от фракцията на Свободните демократи Константин Куле съобщи, че " Германия не може да си разреши спор за бежанците в тона на Фридрих Мерц ".

Ръководителят на парламентарната група на Зелените Брита Хаселман съобщи, че през 2013 година терминът " обществен туризъм " е бил разгласен за " нежелана дума ". " Желанието да се прочуеш посредством обезценяване на други хора е инструмент, до който десните популисти постоянно прибягват. Фридрих Мерц също знае това. Изглежда е подготвен да употребява всевъзможни средства, с цел да увеличи личната си известност. ", написа тя в Twitter.

Лидерът на Зелената партия Омид Нурипур упрекна ХДС, че и различен път не е проявявал взаимност с народа на Украйна. " Отказът на Бундестага да отпусне 25 млн. евро заеми на украински компании предходната седмица е доказателство за това ", сподели той.

Федералният министър на вътрешните работи Нанси Фезер (ГСДП) съобщи, че потреблението на думата " обществен туризъм " е неприлично за един демократ.

Преди това Фезер съобщи по отношение на бягащите от Русия пред в. " Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг ", че дезертьорите, застрашени от жестоки репресии, нормално получават интернационална протекция в Германия.

" Всеки, който самоуверено се опълчва на режима на президента Владимир Путин и по този метод се излага на огромна заплаха, може да подаде молба за леговище в Германия на съображение политическо гонене ". Предоставянето на леговище обаче е решение за всеки обособен случай, в границите на което се прави и инспекция на сигурността.

Според външнополитическия специалист на Зелените Юрген Тритин няма подозрение, че съветските жители, които са несъгласни за водят война в Украйна, би трябвало да получат отбрана и в Германия: " Всеки, който се пробва да попречи на това, прави работата на подстрекателя към война Владимир Путин ", сподели той в предаването " Frühstart " по RTL.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР