Изказване на ирландския премиер Лео Варадкар по повод освобождаването от

...
Изказване на ирландския премиер Лео Варадкар по повод освобождаването от
Коментари Харесай

Изглежда сте изгубили моралния си компас. Напрежение между Израел и Ирландия заради освободено от Хамас дете

Изказване на ирландския министър председател Лео Варадкар във връзка освобождението от Хамас на взето за пленник момиченце с израелско-ирландско поданство, провокира остра реакция от външния министър на Израел Ели Коен .

Хамас е приета за терористична организация от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

След като на 7 октомври палестинското коренно придвижване извърши нахлуване в Израел, при което бяха убити над 1200 души, а 240 бяха отвлечени, започнаха военни дейности в анклава Газа. Едва в петък беше контрактувано четиридневно помирение и стартира замяна на пленени израелци и палестински пандизчии. В събота вечерта беше осъществена, откакто по-рано Хамас отхвърли да пусне още заложници, обвинявайки Израел, че нарушава съглашението. Тел Авив отхвърли това, само че след дипломатическа интервенция още веднъж беше реализирано единодушие.

Сред втората група върнати се оказа 9-годишната Емили Хенд , считана за убита. Тя е щерка на ирландски преселник в Израел, чиято майка е умряла от рак, когато е била едвам 2-годишна. Момиченцето е прекарало седем седмици в плен на Хамас, като в деня да бъде пуснато е навършила 9 година

Семейството ѝ направи особено изказване, в което се споделя: „ Не можем да намерим думите, с цел да опишем страстите си след 50 предизвикателни и комплицирани дни. Радваме се да прегърнем още веднъж Емили ".
Моментът, в който тя се вижда още веднъж с татко си Томас Хенд и двамата се прегръщат, беше показан от Израел във видео.
По мотив освобождението на детето Варадкар написа в обществената мрежа X:

" Това е ден на голяма наслада и облекчение за Емили Хенд и нейното семейство. Едно почтено дете, което беше изгубено, към този момент е открито и върнато и ние въздишаме с голямо облекчение. На нашите молебствия беше отговорено ".

Външният министър на Тел Авив му отвърна също с обява в Х:

" Емили Хенд не е изгубена. Изглежда сте изгубили моралния си компас и имате потребност от инспекция на действителността. Емели Хенд беше отвлечена от терористична организация, по-лоша от Ислямска страна , откакто мащехата ѝ беше убита ".

Ели Коен добави, че Емили и над 30 други израелски деца са били отвлечени. " А вие се пробвате да легитимирате това. Засрамете се! ", обърна се още той към Варадкар.

До момента той не е отвърнал на израелския министър.

Коен обаче заяви в нова обява, че е привикал ирландския дипломат в Израел " за неодобрение ".

В началото на месеца обаче ирландският министър председател още веднъж провокира недоволството на Тел Авив с изказване, че въпреки да е уверен, че Израел има правото да се пази и да преследва Хамас, " развиването, което следя сега, не е просто самоотбрана, то наподобява по-скоро на нещо като възмездие ".
Тогава Ройтерс означи, че това е едно от най-острите изявления по тематиката на водач на страна от Европейски Съюз. Ирландия е по-скоро изключение от формалните национални позиции. Ирландското държавно управление изрази подозрения за тактиката на Израел в спора с Хамас, най-много поради масираните бомбардировки в Газа. Според страната има потребност от непрекъснато и стабилно преустановяване на огъня, повдигане на блокадата в анклава и определяне на решение за две страни.През 1980 г . Ирландия е първата страна от Европейски Съюз, одобрила основаването на палестинска страна. Между израелци и палестинци от десетилетия съществува спор, като насилието от време на време ескалира.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР