Изходът от конфликта трябва да се реши на бойното поле,

...
Изходът от конфликта трябва да се реши на бойното поле,
Коментари Харесай

Борел: Изходът от конфликта трябва да се реши на бойното поле, но трябва да дадем оръжие на Киев

Изходът от спора би трябвало да се реши на бойното поле, само че би трябвало да дадем оръжие на Киев.

Това е мнението на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел.

В изявление за „ Ел Паис “ той уточни, че всички членове на Европейски Съюз би трябвало да се отърват от енергийната взаимозависимост от Москва, само че признава, че към момента не е реализирано единогласие сред държавите-членки по този въпрос. Борел предлага отвод от изкопаемите горива и акцентира, че пшеницата може да бъде идващото икономическо оръжие на Русия.

Като опция Борел предлага непринудено отричане от изкопаемите горива. Той също по този начин упорства да се поддържа Киев с оръжие. " Изходът от спора би трябвало да се реши на бойното поле ", съобщи Борел по време на виртуално изявление за медийната група LENA, в която влиза и „ Ел Паис “.

„ Първият опит за блицкриг на Русия е несполучлив. Те не съумяват да завладяват Киев. Те трябваше да правят отстъпка, да трансформират тактиката си и да съсредоточат силите си в Донбас. Засега те губят. Украинците ще би трябвало да платят висока цена: те имат огромен брой жертви, инфраструктурата е разрушена, цивилното население бяга или умира. Плановете на Русия обаче се провалиха. Да забележим по какъв начин ще протече идната борба “, сподели Борел. „ Има хора, които ни подлагат на критика и споделят, че даването на оръжия значи удължение на спора и предизвикателство на повече жертви и че би трябвало да спрем. Ако спрем да въоръжаваме Украйна, спорът ще завърши. Но какво тогава? Няма ли значение по какъв начин ще приключи? Въпросът е освен по кое време ще завърши, само че и по какъв начин “.

Относно налагането на нови наказания, които ще обиден петрола и газа от Русия, съгласно Борел има доста разновидности на масата: налог, възбрана за импорт или може би иранската система, написа БГНЕС.
„ Много икономисти считат, че би било рационално да се покачат цените на газа и петрола, с цел да се наложи търсенето на различни източници. Нито едно от тези оферти не се употребява с единомислеща поддръжка. Това е въпрос, който би трябвало да бъде прегледан от Европейския съвет. Това е политика на високо ниво. Досега не е реализирано съглашение. Говорим с всички и оказваме напън за деяние. Когато Германия декларира, че до края на годината няма да има повече съветски нефт, тя оказва мощен напън. Но това ще се случи. Русия ще изгуби парите от продажбата на нефт и газ. Ако успеем да реализираме единомислещо решение, ще бъда благополучен. Аз упорствам за това, посрамвам причини, изследвам опциите, диря други възможности “.

По думите на дипломата, на Европа й липсва самостоятелност в доста аспекти, само че най-важният сега е енергийният.

„ Ние сме доста подвластни от доставките от човек, с който в този момент сме в доста неприятни връзки. Ясно е, че Европа би трябвало да постави старания, с цел да стане енергийно самостоятелна като начало. Това е най-важното сега. Можем да бъдем подложени на критика за това, че не успяхме да създадем това доста по-рано, когато Путин завладя Крим. Сега виждаме същинската заплаха. Всички понижават потреблението и енергийната си взаимозависимост от Русия “, сподели той.

Според ръководителя на европейската дипломация обаче светът ще бъде още по-разделен и това ще докара до стопански разтърсвания. Пшеницата ще се трансформира в самобитно оръжие.

„ Русия към този момент споделя: " Нашата пшеница е за другари и който не е наш другар, няма да я получи “. Ще се появи нова политическа гледка, в която Русия и Китай ще бъдат от едната страна, а Западът - от другата. А доста разрастващи се страни клонят към едната или другата страна според от събитията. Помните ли Студената война, когато имаше необвързани страни? Сега сме очевидци на възраждането на сходно събитие “, заключи Жозеп Борел.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР