Изграждането на широколентов интернет, достъпен от всяка точка на планетата,

...
Изграждането на широколентов интернет, достъпен от всяка точка на планетата,
Коментари Харесай

Компанията на Илън Мъск стартира проект за глобален високоскоростен интернет

Изграждането на широколентов интернет, наличен от всяка точка на планетата, към този момент е една крачка по-близо. Компанията на милиардера - визионер Илън Мъск - Спейс Екс изстреля сполучливо два спътника, които сложиха начало на плана му Старлинк.

В приключен тип мрежата за световен високоскоростен интернет ще включва 11 хиляди спътника. Над четири хиляди би трябвало да са орбита до 2024-та година. Началото на това начинание беше сложено с сполучливия старт на ракета Фалкон - 9 от базата Ванденбърг, Калифорния.

Проектът Старлинк е голямо предизвикателство към сегашните телекомуникационни корпорации и производителите на спътници. Новата мрежа ще разрешава директна връзка с мобилните устройства за разлика от настоящия всеобщ принцип - до наземен пропагандатор на безжичен сигнал.

Планираният живот на бъдещите спътници е 7-9 години, всеки ще покрива наземна линия с ширина 2 хиляди километра. Първите два, изстреляни през днешния ден, ще работят сред 6 и 20 месеца. От разстояние 1125 километра ще изпращат широколентови сигнали към шест стационарни и три мобилни приемни станции на територията на Съединените щати.

Импулсите ще траят към 15 минути и ще бъдат предавани веднъж в денонощието. В момента на орбита има под 1460 работещи спътника и към 2 600 излезли от приложимост. Оптимистичният сюжет на Спейс Екс е да засилва мрежата при 800 спътника, като компанията изиска да бъде освободена от съответен времеви график.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР