Изграждането на подземни тунели изисква огромни ресурси и усилия. Въпреки

...
Изграждането на подземни тунели изисква огромни ресурси и усилия. Въпреки
Коментари Харесай

Под земята: За какво са необходими на хората подземни тунели през 21-ви век

Изграждането на подземни тунели изисква големи запаси и старания. Въпреки това през днешния ден в международен мащаб съществуват голям брой извънредно комплицирани подземни инженерни уреди. Какво кара хората да се крият от светлината на слънцето и да влагат големи суми пари в подземни убежища?

Стенопис, отдаден на строителите на китайския под земята град край Пекин, демонстрира, че тунелите са прокопани съвсем на ръка

В линията Газа са прокопани над 500 км тунели, в които бойците на Хамас могат да крият своите заложници, да вършат ракети, с които да обстрелват израелските градове и да придвижват контрабандни артикули. Освен това комплицираното инженерно оборудване им дава опция да проникват зад линиите на израелските войски. Дълбочината на тунелите доближава до 20 метра. Те са изкопани без тежко съоръжение, което може да бъде засечено от израелските наблюдаващи. Входовете на тази мрежа постоянно са ситуирани в жилищни здания, учебни заведения, джамии.

Но в света има и още по-сложни подземни инженерни структури.

Убежището

Vivos Europa One, Ротенщайн (Германия)

Собствениците на Vivos Europa One го назовават най-големия подслон в света. Построен от Съветския съюз по време на Студената война, комплексът съставлява мрежа от подземни тунели, наземни структури и връзки с повърхност 30 хектара. Той е закупен и ремонтиран от Робърт Вичино, притежател на Vivos – компания, която построява бункери по целия свят. Дължината на тунелите е към 5 километра. Автономното електроснабдяване, водоснабдяване, противопожарната система разрешават да се поддържа животът в бункера даже при положение на цялостно спиране на връзката с външния свят, т.е. при положение на злополука.

Вичино е уверен „ сървайвър “, той назовава своя бункер новия Ноев ковчег. Укритието включва зоологическа градина, оранжерия и склад за генетични проби.

Някои от коридорите на Vivos Europa One са особено осветени

Всеки, който се причисли към общността Vivos и заплати от 2 до 5 млн. $, може да се избави. Срещу тези пари фамилията получава удобен апартамент на две равнища с повърхност 230 кв. м. Оборудването и обзавеждането е от водещи интериорни дизайнери на първокласни яхти.

Затвореното пространство е оборудвано с параклис с дървени греди и таван и с портрети по стените. За тези, които обичат да си почиват, бункерът разполага със личен бар. И най-после, бижуто на убежището е плувният басейн, който се намира в зала със сферични прозорци, които гледат на открито и през които можете умерено да наблюдавате края на света. Районът към бункера се охранява и до него може да се стигне единствено с хеликоптер на Vivos.

Складът

SubTropolis, Канзас Сити (САЩ)

Огромният бизнес център и склад с повърхност над 5 милиона квадратни метра е издигнат от Ламар Хънт, предприемач, един от създателите на американската Национална футболна лига и уредник на първия Супербоул, на мястото на кариера за варовик.

На дълбочина 50 м има мрежа от 17 км осветени пътища и железопътни линии. Самият комплекс съставлява пространство, в което таванът се поддържа от мрежа от огромни варовикови колони.

Естествената температура в кариерата е 18-21°C през цялата година. Затова тук наемат пространства пощенската работа на Съединени американски щати, архивните, фармацевтичните и други високотехнологични компании.

В комплекса могат да се наемат имоти с повърхност от 1000 до 100 000 кв. м, се споделя на уеб страницата на оборудването. SubTropolis се намира на 10 минути от бизнес региона в центъра на Канзас Сити и на 20 минути от летището. Комплексът разполага с 500 дока за фургони и 1 600 места за паркиране.

Жилището

„ Подземният град “, Пекин, Китай.

Огромното бомбоубежище с повърхност 85 квадратни километра, издигнато през 1969-1979 година под центъра на Пекин, се назовава Великата подземна стена. Работата стартира след изостряне на връзките сред Китай и Съветския съюз и в очакване на нуклеарна война. Смята се, че са взели участие 300 000 души, като строителите са демонтирали антични врати и кули, с цел да извлекат нужните камъни.

Входът към подземния град

Градът не е бил потребен като бомбоубежище и през 2000 година е отворен за туристи, само че през 2008 година е затворен. Това обаче не пречи на локалните поданици да развият и употребяват пространството по собствен метод: в подземния град непрестанно се появяват частни улици и жилища чартърен.

Джеф Безос

В началото на ноември създателят на Amazon Джеф Безос разгласи, че се реалокира във Флорида и към този момент ще живее в частния остров Индиън Крийк. Това място е известно като „ бункерът на милиардерите “ и се счита за едно от най-безопасните в света – съвсем невероятно е да се стигне до него, островът е затворен. Съседи на Безос са Иванка Тръмп (дъщерята на Доналд Тръмп), звездата на американския футбол Том Брейди и емирът на Катар.

След съвсем три десетилетия в Сиатъл и две години откакто се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф на Amazon, Джеф Безос напусна северозападната част на Тихия океан и се реалокира в Маями. През последните пет месеца третият най-богат човек в света купи две жилища в Индиън Крийк, първокласна общественост на едноименния остров в окръг Маями-Дейд. През юни милиардерът се изръси с 68 млн. $ за имение, което не беше оповестено за обществена продажба, а през октомври купи къща в непосредствена непосредственост за 79 млн. $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР