Изграждането на мускули изисква повече от просто вдигане на тежести

...
Изграждането на мускули изисква повече от просто вдигане на тежести
Коментари Харесай

11 хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да изгради мускули

Изграждането на мускули изисква повече от просто повдигане на тежести и високо интензивни тренировки.

Също по този начин се изисква спазването на добре уравновесена диета, която обезпечава на тялото ви нужните хранителни субстанции за подкрепяне на мускулния напредък и възобновяване.

Въпреки че протеинът постоянно е в светлината на прожекторите, когато става дума за създаване на мускули, има няколко други основни хранителни субстанции, които играят жизненоважна роля в процеса.

В тази публикация ще разгледаме 11 съществени хранителни субстанции, от които тялото ви се нуждае, с цел да построи мускули дейно.

1. Протеин

Протеинът е градивният детайл на мускулната тъкан. Осигурява нужните аминокиселини за възобновяване и напредък на мускулите. ( )

Стремете се към висококачествени източници на протеини, като постно месо, птици, риба, яйца, млечни артикули, бобови растения и растителни протеини като тофу и темпе.

2. Въглехидрати

Въглехидратите са главният източник на сила за вашето тяло. Те ви зареждат с сила за вашите тренировки и попълнят запасите от гликоген, който е от значително значение за възобновяване и растежа на мускулите. ( )

Изберете комплицирани въглехидрати като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения, които обезпечават продължителна сила и значими хранителни субстанции.

3. Есенциални мастни киселини

Здравословните мазнини играят решаваща роля в производството на хормони, регулирането на възпалението и цялостното здраве.

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в мазната риба, семената от чиа, лененото семе и орехите, могат да оказват помощ за понижаване на мускулното инфектиране и да подкрепят синтеза на мускулен протеин. ( ) ( 4 )

4. Витамин D

Витамин D е значим за мускулната функционалност и цялостното здраве. Подпомага усвояването на калций, който е жизненоважен за мускулната контракция и мощ. ( ) ( )

Излагането на слънчева светлина и потреблението на богати на витамин D храни като мазна риба, обогатени млечни артикули и яйчни жълтъци може да помогне за поддържане на съответни равнища.

5. Калций

Калцият е от значително значение за мускулната контракция и работи ръка за ръка с витамин D. ( )

Млечните артикули, зеленолистните зеленчуци, обогатените млека на растителна основа и богатото на калций тофу са отлични източници на калций.

6. Магнезий

Магнезият играе роля в мускулната релаксация, производството на сила и синтеза на протеини. ( )

Храните богати на магнезий включват ядки, семена, бобови растения, листни зеленчуци и пълнозърнести храни.

7. Желязо

Желязото е належащо за преноса на О2 и мускулната функционалност. Неадекватните равнища на желязо могат да доведат до отмалялост и да попречват мускулния напредък. ( ) (   )

Включете във вашата диета храни, богати на желязо, като постно месо, птици, риба, бобови растения, спанак и обогатени зърнени храни.

8. Цинк

Цинкът взе участие в синтеза на протеини, имунната функционалност и производството на хормони. Подпомага растежа и възобновяване на мускулите. Стриди, говеждо, птиче месо, тиквени семки и бобови растения са отлични източници на цинк.

9. Витамини от група В

Витамините от група B, в това число B6, B12 и фолат, са от решаващо значение за енергийния метаболизъм, нервната функционалност и производството на червени кръвни кафези. ( )

Постните меса, рибата, яйцата, млечните артикули, листните зеленчуци и бобовите растения са здравословни храни, богати на витамини от група В.

10. Витамин C

Витамин С подкрепя производството на колаген, което е от значително значение за здравето на съединителната тъкан. Той също по този начин работи като антиоксидант, намалявайки оксидативния стрес, провокиран от извършения.

Цитрусовите плодове, горските плодове, чушките и листните зеленчуци са чудесни източници на витамин С.

11. Вода

Адекватната хидратация е жизненоважна за оптималната мускулна функционалност и цялостното здраве.

Водата подкрепя доставянето на хранителни субстанции, премахването на отпадъците и възобновяване на мускулите. Стремете се да пиете задоволително вода през целия ден, изключително по време и след подготовка.

Колко вода би трябвало да пием дневно зависи от възраст, пол и физиологични положения – Виж таблица (Колко вода би трябвало да пиете на ден)

Други тактики за дейно създаване на мускули

В допълнение към вярното хранене, ето някои спомагателни тактики за ефикасното създаване на мускули:

  1. Силова подготовка: Правете постоянни силови извършения, като да вземем за пример повдигане на тежести или извършения със лично тегло. Съсредоточете се върху комплицирани придвижвания като клекове, мъртва двигателна сила, лежанка и набирания, защото те задействат голям брой мускулни групи и подтикват цялостния мускулен напредък.
  2. Прогресивно претоварване: Постепенно увеличавайте интензивността на вашите тренировки с течение на времето. Това може да се реализира посредством повдигане на по-големи тежести, увеличение на повторенията или понижаване на интервалите на отмора. Прогресивното претоварване подсигурява, че вашите мускули са непрекъснато провокирани и подтиквани за напредък.
  3. Адекватна отмора и възобновяване: Оставете време на мускулите си да се възстановят и регенерират. Спете задоволително всяка нощ (7-9 часа), защото това предизвиква възобновяване на мускулите и хормоналния баланс. Планирайте постоянни почивни дни сред интензивните тренировки, с цел да предотвратите претренирането и да оптимизирате възобновяване.
  4. Оптимално време за протеини: Разпределете приема на протеини отмерено денем, с цел да подпомогнете синтеза на мускулен протеин. Стремете се към порция богати на протеини храни с всяко хранене и обмислете потреблението на богата на протеини хапвания преди и след тренировките, с цел да увеличите възобновяване и растежа на мускулите.
  5. Балансирано съответствие на макронутриенти: Поддържайте добре уравновесена диета, която включва уместно съответствие на протеини, въглехидрати и здравословни мазнини. Всеки макронутриент играе решаваща роля за построяването на мускулите и цялостното показване. Консултирайте се с регистриран диетолог, с цел да определите идеалното систематизиране на макронутриентите за вашите съответни цели.
  6. Хидратация: Останете задоволително хидратирани преди, по време и след вашите тренировки. Дехидратацията може да утежни работата и да попречи на възобновяване на мускулите. Стремете се да пиете вода постоянно през целия ден и помислете за спортни питиета или богати на електролити питиета по време на интензивни или продължителни тренировки.
  7. Включете многообразие: Поддържайте тренировките си стимулиращи, като включите многообразие от извършения, подготвителни техники и съоръжение. Това оказва помощ за ориентиране към разнообразни мускулни групи и предизвикателство на тялото ви по нови способи.
  8. Последователност: Последователността е основна във всяко начинание за създаване на мускули. Придържайте се към постоянни извършения и поддържайте питателна диета за нескончаем интервал от време. Изграждането на мускули изисква време и отдаденост, тъй че останете отдадени на задачите си.
  9. Проследяване на напредъка: Наблюдавайте напредъка си, като следите вашите тренировки, увеличение на силата и измервания на тялото. Това ви разрешава да оцените напредъка си, да извършите нужните корекции и да останете стимулирани.

Не забравяйте, че тялото и времето за създаване на мускули при всеки човек са неповторими. Важно е да слушате тялото си, да почитате границите си и да вършиме корекции, в случай че е належащо. Консултацията с фитнес експерт или персонален треньор може да обезпечи спомагателни насоки и поддръжка, съобразени с вашите характерни потребности.

Заключение

Докато протеинът заема централно място в построяването на мускулите, значимо е да запомните, че добре закръглената диета е от значително значение за оптимални резултати.

Включването на тези 11 хранителни субстанции във вашата диета ще подкрепи мускулния напредък, ще усъвършенства възобновяване и ще подсигурява изцяло богатство.

Консултирайте се със здравен експерт или регистриран диетолог за персонализирани насоки по отношение на вашите характерни хранителни потребности и цели. Не забравяйте, че построяването на мускули е холистичен развой, който изисква композиция от извършения и хранене.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР