Изграждането на железопътната линия между Република Северна Македония, България и

...
Изграждането на железопътната линия между Република Северна Македония, България и
Коментари Харесай

Изграждането на жп линия между РС Македония, България и Албания не е лесна задача

Изграждането на железопътната линия сред Република Северна Македония, България и Албания не е лесна задача. Това сподели по време на Третата трансгранична конференция по план " Европа на Балканите: Общо бъдеще "  в пресклуба на Българската телеграфна организация (БТА) в Скопие Дритон Руси, помощник-директор на " Железопътна инфраструктура " в Република Северна Македония.

Той акцентира, че в цяла Европа има големи вложения в железниците. За Република Северна Македония кулоар 8 е цел за свързване с България и Албания, сподели Руси. 

Той означи, че е имало доста опити да се свържат Скопие и София. Мисля, че в този момент е десетият път, добави Руси. По думите му секторът е разграничен на три елементи. Първите два сектора от 37 км и 33 км са стартирани и съгласно подписаните контракти първият сектор би трябвало да бъде приключен тази година, а вторият - през първото тримесечие на 2026 година Работи се интензивно, две огромни компании работят по коридора, сподели Дритон Руси. Той заяви, че е разгласен търг за избор на реализатор на третата част от трасето. По думите му третият сектор е огромно инженерно предизвикателство - в 23 км има 22 тунела и 52 моста.

Железницата като инвестиция е доста, ние като страна нямаме опция всички тези вложения да се осъществят със лични средства. Трябва да припомня, че имаме голяма помощ от самата Европа и посредством разнообразни принадлежности, добави Дритон Руси, помощник-директор на " Железопътна инфраструктура " в Република Северна Македония.

Проектът " Европа на Балканите: Общо бъдеще " се извършва от Българска телеграфна агенция с поддръжката на Европейската комисия и надгражда към този момент осъществения план " Европа в България: общо бъдеще ". Сред задачите на плана са: по-добро схващане на ролята на политиката на доближаване, включително на Балканите; повишение на осведомеността за планове, финансирани от Европейски Съюз посредством Кохезионната политика; поощряване на открит разговор за резултатите от осъществяването ѝ на локално равнище, както и на гражданското присъединяване по въпроси, свързани с политиката на доближаване. Това е следващ план след " Европа в България: Общо бъдеще ", сбъднат от Българска телеграфна агенция.

Началото на поредицата от конференции по плана бе обещано на 20 декември предходната година в София. Първата районна конференция по плана се организира на 16 януари в Русе, където кметове и специалисти разискаха новостите за интервала 2021-2027 година и постигнатите резултати през интервала 2014-2020 година. На идващия ден Българска телеграфна агенция бе хазаин на първата трансгранична конференция Букурещ-Русе. Трансгранична конференция по плана се организира също в Одрин и Хасково.

До момента са осъществени и конференции в градовете Разград, Велико Търново, Силистра, Габрово, Бургас, Сливен, Ямбол, Казанлък, Благоевград, Стара Загора. В интервала до август 2024 година Българска телеграфна агенция ще провежда полемики в пресклубовете си във Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Самоков, Смолян, София, Търговище, Хасково и Шумен, както и трансгранични конференции в Белград, Босилеград, Солун.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР