Изграждането на газопровода Северен поток 2, свързващ Русия и Германия,

...
Коментари Харесай

Приключва ли сагата "Северен поток 2"

Изграждането на газопровода " Северен поток 2 ", свързващ Русия и Германия, доближава към край, откакто администрацията на американския президент Джо Байдън отслаби глобите върху противоречивия план. Все отново остават обилни трудности, преди да стартират доставките на газ под Балтийско море. Промяната в позицията на Байдън, който също както своя предходник Доналд Тръмп е срещу плана, идва на фона на подготвяната среща сред него и съветския президент Владимир Путин. Съединени американски щати се надяват, че с това решение ще получат преимущества при други значими договаряния - като климатичните промени, икономическото възобновяване (Байдън предлага най-малък световен корпоративен данък) и връзките с Русия и Китай.

Решението на Белия дом значи, че евентуално строителството на тръбопровода ще завърши до края на годината. Но оставащите наказания ще затруднят приемането на всички нужни утвърждения за започване на активността. Парламентарните избори в Германия, където Зелените водят в някои изследвания и най-вероятно ще бъдат сериозен фактор в идващото държавно управление, също крият незнайни.

" Това не е краят на историята ", споделя пред Bloomberg Кирстен Вестфал, старши анализатор в Германския институт за интернационалните връзки и сигурност. " Въпросът в този момент е по кое време и по какъв начин ще работи тръбопроводът, какви количества от кой снабдител ще дойдат през него. "
В името на сигурността
В писмо до Конгреса държавният секретар Антъни Блинкен заяви предходната седмица, че някои съветски компании в плана ще бъдат глобени, само че не и плановата " Северен поток 2 " и изпълнителният й шеф Матиас Варниг - някогашен офицер от тайните служби ЩАЗИ в Германска демократична република и непосредствен съдружник на Путин. Той показа отчет за плана (такъв се прави на всеки 90 дни) и изясни, че плануваните наказания няма да се постановат, тъй като това е въпрос от народен интерес за Съединени американски щати. Вашингтон въпреки всичко продължава да счита, че газопроводът, който коства 9.5 милиарда евро, съставлява " риск за европейската енергийна сигурност " (както и че компанията и Варниг са правили активност, подлежаща на санкции).

Промяната, която ядоса доста републиканци и демократи, беше оповестена в деня на първата среща на Блинкен с съветския му сътрудник Сергей Лавров в Исландия. На нея той съобщи, че Вашингтон и Москва ще се стремят към постоянни и предвидими връзки макар разликите си и " светът ще е по-сигурно място ", в случай че работят дружно.

Президентът Джо Байдън се готви за посещаване в Европа през юни и отводът от наказания се приема като сигнал към Германия, с която Съединени американски щати пробват да възстановят потърпевшите по времето на Доналд Тръмп връзки. Няколко години планът причиняваше раздор както сред Европа и Съединени американски щати, по този начин и вътре в Европейски Съюз. Германия пламенно го поддържа, до момента в който Източна Европа и Франция се опасяват от възходящата взаимозависимост от съветската сила и от лишаването на Украйна от директни такси. Нагласите в Брюксел варират от угриженост до сериозна съпротива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР