Изграждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), документите за

...
Изграждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), документите за
Коментари Харесай

През декември ще тестват системата ЕСТИ

Изграждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), документите за построяването на която бяха готови още от някогашния заместник-министър, отговарящ за туризма - Бранимир Ботев, и която би трябвало да свърже компютрите на хотелите с Национална агенция за приходите и данъчните, най-вероятно ще проработи тестово от декември или от януари следващата година. Това стана ясно през вчерашния ден от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова. Целта на системата е приходите от нощувки да се регистрират тъкмо. Големият проблем е по какъв начин се ръководи българският туризъм и къде изчезват милиардите, съобщи в края на август Ботев. По неговите думи четвърта година не се вкарва системата ЕСТИ. Тя беше подготвена за внедряване, разяснява той.
Представители на туристическия бизнес оферират средствата за национална туристическа за 2019 година да бъдат към 32 млн. лв. по отношение на сегашните 14 млн. лв. с смяна на метода на образуване на бюджета за такава активност. Това стана ясно от думите на изпълнителния шеф на Националния ръб по туризъм Поли Карастоянова. Тя заяви, че организацията, подкрепена от управленията на КРИБ, АИКБ, БСК, Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, Сдружение "Произведено в България ", ще подават писма по този въпрос до премиера, вицепремиера по икономическа политика, министрите на туризма и на финансите, както и ръководителите на двете отраслови парламентарни комисии. В него се предлага приходите в бранша, които за 2017 година по формалната статистика са 6,9 милиарда лв., да се вземат като съществена база, на която 0,5 на 100 (32 млн. лева) да бъдат отделени за реклама през последваща година с опция този % последователно да нарасне до 1%.
Министър Ангелкова заяви, че за трите летни месеца над 4,480 млн. са били задграничните туристи в България, което е растеж по отношение на същия интервал на миналата година от 3,6 на 100. Приходите през юни и юли са 1,2 милиарда евро, или 8,1 на 100 растеж. На първо място са визитите на румънски жители, следвани от тези от Германия, Гърция, Русия, Турция, Чехия, Полша, Израел. За интервала януари - юли над 2 милиарда евро са приходите от интернационален туризъм, или над 8,6 на 100 повече по отношение на аналогичния интервал на миналата година, разяснява министърът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР