Изграждането на АМ “Струма” през Кресненското дефиле ще бъде прехвърлено

...
Изграждането на АМ “Струма” през Кресненското дефиле ще бъде прехвърлено
Коментари Харесай

Министър Сандов: Ще търся еврофинансиране за магистрала през Кресна

Изграждането на Автомагистрала “Струма” през Кресненското дефиле ще бъде трансферирано за идващия програмен интервал, с цел да се направи със средства от Европейски Съюз, а не от националния бюджет. В момента три работни групи разискват кой вид за трасе е най-подходящ – тунел или обход. След като бъде взето решение, ще се направи нова оценка за въздействието на околната среда, след което ще се кандидатства за европейско финансиране. Това съобщи вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред Българска национална телевизия. По думите му от екологична позиция, най-добре е да се построи тунел за Автомагистрала “Струма” през Кресненското дефиле.

“Инвеститорът, който построи така наречен “подпорна стена” на плажа Алепу, е задължен да рекултивира покрайнината, с цел да се възвърне доколкото се може природата там”, съобщи още Сандов. Той добави, че от екоминистерството към този момент са влезнали в връзка с вложителя и му е вменено законовото условие. Министърът на околната среда и водите се разгласи за прецизни режими за градежите по Черноморието и безапелационна възбрана за строителни действия на 100 м от морето.

Остава в действие и цялостната възбрана за всякаква човешка активност по поречието на река Ропотамо. Това включва и към този момент прекратените тренировки на националния тим по гребане там. Според министър Сандов реката с най-голям предпазен статут в България не е най-подходящото място за осъществяване на спортните тренировки, макар практиката гребците ни да упражняват там от десетилетия.Ще бъдат спрени и туристическите разходки с лодки по Ропотамо.

От министерството на околната среда и водите имат упоритостта от началото на идната година у нас да проработи напълно нова система за култивиране на боклуци, чиято последна цел да бъде депониране на едвам 10% от боклука. В момента се изследва непознатия опит в тази посока.

Относно проблемите скачеството на въздуха, съгласно Борислав Сандов,основната отговорност е на общините. Той посочи, че ограниченията за справяне с казуса са ясни от доста от дълго време – постоянно миене на улиците, слагане на колчета против паркиране в зелените площи, въвеждане на нискоемисионни зони, в които да не влизат замърсяващи коли, както и нискоемисионни зони за отопление, в които да е неразрешено топленето с въглища.

Следващата седмица вицепремиерът отпътува за Брюксел, където ще се опита да убеди представители на ЕКда се продължи европейското финансиране по програмата за безвъзмездна замяна на отоплителни уреди. Целта е броят на семействата, които се отопляват на въглища, да намалее фрапантно. “Обсъжда се и помощта за отопление на обществено слабите, която отпуска общественото министерство, да не обгръща въглищата, най-малко към градовете с най-големи проблеми с качеството на въздуха”, добави Борислав Сандов.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР