Изграждането и въвеждането в експлоатация на нови междусистемни газови връзки

...
Изграждането и въвеждането в експлоатация на нови междусистемни газови връзки
Коментари Харесай

Газов хъб „Балкан“, преносът на газ от Турция през България за Сърбия и Eastring остават в десетгодишния план на „Булгартрансгаз“


Изграждането и въвеждането в употреба на нови междусистемни газови връзки с Турция, Гърция и Сърбия в интервала 2018-2027 година, както и възстановяване на вътрешната газова мрежа са в основата на оповестеният на 13 април обновен вид на 10 годишния проект за развиване на „ Булгартрансгаз “.

Десетгодишният проект планува през България да минават и основни трансгранични газопроводи, които ще се свържат новите планове със съществуващата газопреносна система на „ Булгартрансгаз” ЕАД. При реализиране на проектите, газовата инфраструктура на България ще свърза общият европейски пазар на природен газ с пазарите в Каспийския район, Централна Азия, Близкия Изток, Източния средиземноморския басейн и Северна Африка. Този факт ще подсигурява доставките на природен газ за страната и за района, като сътвори действителни условия за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за и през България, се споделя в документа.

В директна връзка с желанията за развиване на газовата инфраструктура в района са и проектите за уголемение на съществуващото газохранилище „ Чирен”, както имодернизацията и рехабилитацията на газопреносната мрежа на „ Булгартрансгаз” ЕАД.
Реализирането на всички тези планове е взаимно обвързано, като цели да способства за успеваемостта и развиването на единната общоевропейска газова мрежа.

Приоритет в капиталовата активност на „ Булгартрансгаз” ЕАД е построяването на нови газопроводни отклонения, посредством които се основават условия за ускорение нагазификацията в страната със съответните стопански, обществени, екологични и др.ползи за месното население.
Очакваният резултат от осъществяването на сегашния План е доста повишение на качеството и размера на предлаганите от „ Булгартрансгаз” ЕАД услуги, свързани с превозването и съхранението на природен газ и е в директна връзка с превръщанетона България в важен районен газов център – хъб, в който се основават механически благоприятни условия за вход и излаз на потоци природен газ, постъпващи от разнородни
източници и по нови направления.

Изпълнението на Плана на корпоративно равнище ще затвърди сполучливия бизнес модел за развиване на компанията, а в народен и районен аспект газовият оператор ще продължи да обезпечава благонадежден транспорт и предпазване на природен газ, както за обществото, по този начин и за промишлеността, прилагайки най-хубавите бизнес практики, декларират от „ Булгартрансгаз “.

В Десетгодишният проект на сдружението се прави прогноза и за развиване на потенциала на мрежата. Така да вземем за пример във връзка с националната газопреносна мрежа, в случай че входният потенциал през 2018 година е 276 292 Mwh/d, се планува да нарасне на 559 598 Mwh/d през 2022 година
Изходният потенциал се възнамерява от 403 101 Mwh/d през 2018 година да нарасне до 686 317 Mwh/d. Подобряване е заложено и при газопреносната мрежа за директен транспорт.

Инвестиции

Газовото сдружение планува обилни вложения през десетгодишния интервал. Така да вземем за пример в вложенията за по-съществените обекти от мрежата, за които е взето решение и които са планувани за осъществяване в интервала 2018 – 2020 година са включени 12 112 хиляди лева главно за компресорните станции, част от газопреносната мрежа, за поправки на газотурбинни мотори са заложени 22 670 хиляди лева, а за рационализация на газокомпресорни станции – 118 487 хиляди лева (това са единствено част от плануваните средства б.р.).

В плана за Газов хъб „ Балкан “ през 2018 година се плануват инвестиции от 1760 хиляди лева (без ДДС), като те съставляват 50% от общата стойност на действието, като за останалите 50 % е утвърдено финансиране по Механизма за свързване на Европа. В разширението на потенциала на подземното газохранилище в Чирен за интервала 2020-2024 година - 220 000 хиляди лева (без ДДС), като за тях не е несъгласие капиталово решение, излиза наяве от документа. По отношение на разширение на потенциала на ПГХ „ Чирен”, в таблицата са посочени 50% от общата планирана стойност на плана. За съфинансирането му до 100% ще бъдат търсени разнообразни форми и средства на финансиране, включително чрез финансови принадлежности и стратегии на Европейски Съюз, прецизират от сдружението.

Тригодишната капиталова стратегия (2018 – 2020 ) на „ Булгартрансгаз “, включваща капиталови действия за което е взето извънредно капиталово решение е много огромна и включва забележителен брой действия. Общата годишна стратегия за вложения за 2018 година е разчетена за сумата от 154 867 хиляди лева, от които за създаване на нови обекти – 23 240 хиляди лева

За 2019 година посочената стратегия е от порядъка на 160 258 хиляди лева, от които за нови обекти – 52 576 хиляди лева, а за 2020 година общата сума е 143 638 хиляди лева, от които за нови обекти са планувани 26 207 хиляди лева

Най-висока по вложения в десетгодишния проект на „ Булгартрансгаз “ е 2021 година, като за нея сдружението е заложило сумата от 117 750 хиляди лева
Ключови за пазарната интеграция ще бъдат междусистемни газови връзки с Турция,Гърция, Сърбия и Румъния. Те ще способстват за гарантиране на доставките наприроден газ за страната и за района, като в същото време ще основат действителни условия за диверсификация на източниците и маршрутите и опция за транспорт на спомагателни количества природен газ за и през България, се споделя в проекта на газовото сдружение.

Като приоритет за „ Булгартрансгаз” ЕАД се показва ефикасното осъществяване на плановете от „ общ интерес” на Дружеството. В листата с планове от „ общ интерес”7, оповестен от Европейската комисия на 23 ноември 2017 година (Трети лист с планове от „ общ интерес”, ПОИ) са включени следните инфраструктурни планове, планувани за създаване на територията на България: Разширение потенциала на ПГХ „ Чирен”; Необходима рехабилитация, рационализация и уголемение на българската газопреносна система; Изграждане на газов хъб „ Балкан”; Проект „ Eastring”-България (подпроект на плана Eastring); Междусистемна връзкаБългария-Сърбия (IBS); Междусистемна връзка Гърция-България, (IGB). Реализирането
на всички тези планове е взаимно обвързвано и цели да способства за успеваемостта и развиването на единната общоевропейска газова мрежа, се споделя в проекта на газовото сдружение.

Статут на основните планове за нови газопроводи на територията на България

Междусистемна връзка Турция – България (ITB) се намира на стадий направено прединвестиционно изследване. Изготвено е авансово техническо задание.
Както излиза наяве от оповестеното приложение, тя без дефинитивно капиталово решение, само че със заложен период на привършване 2022 година Като реализатори са посочени „ Булгартрансгаз “ 4 „ Боташ “. Очакваната стойност е близо 150 млн. евро.
Финансирането е лично и привлечено външно финансиране.
Газовата връзка ще се простира на към 76 км на българска територия и към 120 км на турска. Капацитетът е плануван за 3 милиарда куб м газ годишно (входящ – изходящ).

Междусистемна газова връзка Гърция-България (IGB) е с взето капиталово решение и със период на привършване началото на 2020 година Изпълнител е „ Ай Си Джи Би “, а предстоящата стойност е 4,2 млн. евро. Финансирането е от Европейска банка за възстановяване и развитие и лични средства на „ Булгартрансгаз “. Дължината на газопроводната връзка е 182 км, от които българският сектор е 151 км. Капацитетът е очакван за 3 милиарда куб м на първи стадий и 5 млрд куб м на втори стадий. Основната инфраструктура се осъществя от „ Ай Си Джи Би “, като планът ще бъде обвързван с газопреносната мрежа на „ Булгартрансгаз “ в региона на Стара Загора.

Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с дефинитивно капиталово решение и период на привършване 2022 година, а реализатор е Министерство на енергетиката. Очакваната стойност е близо 2 млн. евро, само че се чака прецизиране и по този мотив се показва и сумата от 48 млн. евро. Финансирането се реализира по оперативна стратегия „ Конкурентоспособност “, и лични средства на „ Булгартрансгаз “. Дължината е 170 км, от които 62,2 км е българският сектор. Капацитетът е сред 1,8 и 3,2 милиарда куб м, като се чака газовият поток да е реверсивен. Проектът се показва като реализиран от енергийното министерство.

Рехабилитация, рационализация и уголемение на съществуващата газопреносна мрежа е на стадий Фаза 21 с краен период на осъществяване 2021 година и се извършва от „ Булгартрансгаз “. Стойността на плана е 340 млн. евро и планува обезпечаване на общ спомагателен потенциал от 3 милиарда куб м. Фаза три от този план е според от осъществяване на газовата връзка със Сърбия.

Концепцията за създаване на Газов хъб „ Балкан “ няма капиталово решение, само че плануваната последна дата за реализирането е 2022 година и реализатор „ Булгартрансгаз “, а инвестицията варира от близо 1400 до 2400 млн. евро, посредством лично и привлечено външно финансиране. В частност обаче това е нова газова инфраструктура и рационализация на съществуващата, посредством които ще се обезпечи спомагателен входен потенциал сред 15,75 до 31,5 милиарда куб м газ годишно. Проектът е към момента в идейна фаза.

В идейна фаза е и планът за създаване на газопровод от България по отношение на построяването на газопровода Eastring, за който също няма капиталово решение. Инвестицията се планува за сумата от близо 687 млн. евро и потенциал от 20 милиарда куб м природен газ.

Няма капиталово решение и за увеличение на потенциала на подземното газохранилище в Чирен (ПГХ Чирен), само че крайната дата на плана е 2024 година и с реализатор „ Булгартрансгаз “ на стойност от към 226 млн. евро. При реализиране на плана размера на работен газ се чака да се усили с 450 млн. куб м и завишаване на опцията за рандеман и нагнетяване с до млн. куб м газ дневно. В момента се извършват спомагателни действия по прецизиране на плана.

Проектът за уголемение на газопреносната инфраструктура на „ Булгартрансгаз в сектора от българо-турската до българо-сръбската граница на този стадий също няма капиталово решение и се планува краен период на осъществяване не по-рано от 2020 година, като реализатор е „ Булгартрансгаз “, а цената на този стадий е изчислена на сумата от близо 1 415 млн. евро. Проектът планува обезпечаване на нов потенциал от Турция (до 18 милиарда куб м газ годишно), нов потенциал към Сърбия до 11 милиарда куб м природен газ годишно, само че и нова газова инфраструктура от 480 км плюс две нови компресорни станции и една нова газоизмервателна. В момента планът е в прединвестиционна фаза.

Вътрешни газопроводи

В десетгодишния проект за развиване, „ Булгартрансгаз “ залага и на развиване на вътрешната газова мрежа в България, посредством създаване на нови газопроводни отклонения.

Газопроводно отклоняване Разлог - Банско
Газопроводът е с предстояща дължина към 40 км, оптимален дебит 30 000 м3/ч. Предвижда се трасето на газопровода да минава по северните скатове на Пирин планина, продължава по южните скатове на Рила планина и доближава до Разлог-Банско.
Проектът се финансира с безплатна финансова помощ по линия на Международен фонд „ Козлодуй” (МФК) в размер на 4,84 млн. евро. Съфинансирането от страна на„ Булгартрансгаз” ЕАД е в размер на 4,84 млн. евро, като в допълнение ще бъдат вложени още 0,9 млн. евро за държавни такси, основаване на сервитут, компенсации, археологически изследвания, съветник по член 166 на Закон за устройство на територията и други Планираният период за привършване на плана е края на 2020 година

Газопроводно отклоняване Панагюрище - Пирдоп

Планирано е газопроводът да бъде с дължина към 62 км, оптимален дебит
25 000 м3/ч. Разглежданото трасе на газопроводно отклоняване е както следва: от Виноградец, ситуиран на Южния полупръстен на магистралния газопровод до гр. Пирдоп.
Проектът се финансира с безплатна финансова помощ по линия на Международен фонд „ Козлодуй” (МФК) в размер на 3,6 млн. евро. Съфинансирането от страна на „ Булгартрансгаз” ЕАД е в размер на 3,6 млн. евро, като в допълнение ще бъдат вложени още 1,25 млн. евро за държавни такси, основаване на сервитут,обезщетения и други
Планираният период за привършване на плана е края на 2019 година

Газопроводно отклоняване до Свищов

Газопроводът е с предстояща дължина 42 км.
Проектът се финансира с безплатна финансова помощ по линия на Международен фонд „ Козлодуй” (МФК) в размер на 2,36 млн. евро. Съфинансирането от страна на„ Булгартрансгаз” ЕАД е в размер на 2,36 млн. евро, като в допълнение ще бъдат вложени още 0,6 млн. евро за държавни такси, основаване на сервитут, компенсации, археологически изследвания, съветник по член 166 на Закон за устройство на територията и други
Изпълнено е предпроектно изследване.
Планираният период за привършване на плана е края на 2019 година

Предвижда се също по този начин газопроводно отклоняване от към 32 км до Сопот и Хисаря. В документът са изброени и обектите за рационализация и рехабилитация.

Документът прави обзор и на положението на пазара на природен газ към предходната година и обрисува положението към сегашния миг.

Потреблението на природен газ в България през 2017 година е 33 285 GWh, което бележи нарастване от 1,77% по отношение на потреблението през 2016 година (32 705 GWh). Ръстът на потреблението е резултат от покачвания експорт от страна на индустрията, както и понижаването на цените на природния газ, резултат от ниските цени на нефта и нефтопродуктите, които са главен ценообразуващ детайл в дълготрайните търговски
контракти с Руската Федерация.
По данни от Общия енергиен баланс на Национален статистически институт, делът на природния газ в крайното енергийно ползване (КЕП) е 14,7 % за 2016 година, с което бележи растеж с към 2% по отношение на 2015 година (14,4%).

Пълният текст на Десетгодишния проект може да бъде прочетен на:
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР