Изготвих и внесох в НС предложения в Закона за хората

...
Изготвих и внесох в НС предложения в Закона за хората
Коментари Харесай

Омбудсманът се чуди: Защо майка на дете с аутизъм чака 5 месеца ТЕЛК!?

" Изготвих и внесох в Народно събрание оферти в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето, с които се цели да бъдат преодолени най-сериозните проблеми, свързани със закъснение на преосвидетелстването от ТЕЛК и НЕЛК, както и невъзможността тези хора - не по тяхна виновност, да упражняват правата си. Бях предизвикана, откакто в приемната ми пристигна майка на дете с аутизъм и описа, че здравната експертиза на детето ѝ изтича на 1 ноември 2022 година, а още на 26 август е подала документи за преосвидетелстването му в Регионалната картотека на медицинските експертизи ", показа Диана Ковачева - обмбудсман на България.

" Но датата, избрана за явяване на детето ѝ пред ТЕЛК, е чак за 13 януари. За времето до постановяване на решението и влизането му в действие детето и майката няма да употребяват обществените си права, в това число за персонален помощник на детето. Това, сами разбирате, че е безусловно незаслужено, да не приказваме каква е нуждата от преосвидетелстване на пациент с аутизъм - окончателно заболяване, което не търпи смяна ", разясни още тя.

" Предложението ми бе припознато и импортирано от Деница Сачева и се надявам да бъде гласувано скоро. Осигурява се опция за решение на проблемите на повече от 660 000 уязвими жители.

Хората с увреждания ще имат достъп до полагащата им се месечна и целева финансова поддръжка за интервала до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК. Предвидено е те да не бъдат държани виновни за забавянето на способените органи и да не връщат получените средства даже при следваща смяна на типа и степента на увреждане. НЕЛК се задължава да се произнася всъщност при обжалване на експертните решения на ТЕЛК, като по този начин ще се редуцира времето за разглеждане на преписките, включително като се лишава опцията на НЕЛК непрестанно да връщат случаите на ТЕЛК ", сподели още омбудсманът.

" Тази година броят на жалбите до омбудсмана отбелязва самобитен връх от основаването на институцията през 2005 година - 14 000, и това са документално постъпилите сигнали. Отделно през приемната в София и изнесените в страната, които организирахме цяло лято, както и по месинджър, вайбър, уотсап са съветвани още десетки хиляди. Това не приказва добре за ситуацията в страната.

Обяснявам си повишения брой, първо, с резултатите на постковид - доста хора изгубиха работата си, останаха без приходи, утежни се здравословното им положение. От друга страна, скокът на инфлацията изяде в задатък покачването на пенсиите, което така и така не беше високо, а да не приказваме, че близо 350 000 възрастни хора въобще не го усетиха и останаха под линията на беднотия.

На този декор неналичието на нов бюджет още повече усложнява обстановката. При непрестанно повишаваща се инфлация обикновено е през зимата хората да са обезпокоени за приходите си, които явно не нарастват. За страдание, и фактът, че няма нов бюджет също не способства за това обществената политика по приходите да бъде съответно покрита. Досега се радвахме на релативно топло време, само че ето, първият сняг към този момент заваля и въпросът за опцията на хората да заплащат своето отопление е изключително сериозен.

Слава богу, че във връзка с цената на тока най-малко беше взето решение да се отсрочи излизането на битовите консуматори на свободния пазар. Защото свободният пазар значи да следиш метода, по който варира цената на тока, и да търсиш най-изгодния вид. Съмнявам се, че хората, изключително в дребните обитаеми места, имат способността да са нещо като борсови медиатори и да търсят опция да реагират. Това са сериозните проблеми, притеснявам се обаче, че не те са в дневния ред на политиците ", показа Диана Ковачева пред " 24 часа ".

" От най-малко 3 година приказвам за потребността от нов закон за ВиК и с огромно страдание мога да кажа, че този, който е оповестен за публично разискване, не е в полза на жителите. Изпратих негативно мнение до Министерство на регионалното развитие и се надявам да бъде поправен.

Друг законопроект, който откровено се надявам, че ще бъде признат, е този за “вечния дебитор ”. Той мина на първо четене в правната комисия и се взе решение за работна група, която да почисти преди второто четене противоречивите моменти. Ето, това към този момент доста ме тормози, тъй като, за жалост, у нас обичайно се вършат работни групи, с цел да потъне един проблем, а не да се реши.

Точно по този начин стана и в предишния парламент с различен значим законопроект - за ограничение дейностите на колекторските компании, който беше пренасочен към работна група и повече нито се чу, нито се видя. Не споделям, че законопроектът за “личния банкрут ” или “вечния дебитор ”, както е добил известност, е съвършен. Но е реалност, че министърът на правораздаването Крум Зарков постави старания да го има и това би трябвало да му бъде регистрирано. В същото време имам своите забележки, тъй като този закон би трябвало да даде глътка въздух на хората, които в действителност не могат да си върнат задълженията и ножът за тях е опрял до кокал. Но както е препоръчан законът, слага на напред във времето удовлетворяването на кредиторите, вместо да даде втори късмет на хората, изпаднали в безспорна неспособност да обслужват задълженията си. В този план не попадат и хората със обвързване под 7 100 лева, в случай че най-често това са най-уязвимите жители - пенсионери с по 5-6 хиляди лева отговорности към топлофикация.

България е единствената в Европейски Съюз, която към момента няма подобен закон, и в действителност се надявам работната група да свърши работа всъщност, а не да убие законопроекта ", изясни обмудсманът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР