Изглежда тупането в гърдите колко добре стои България макроикономически от

...
Изглежда тупането в гърдите колко добре стои България макроикономически от
Коментари Харесай

Инвеститорите се изтеглят от България

Изглежда тупането в гърдите какъв брой добре стои България макроикономически от страна на ръководещите не впечатлява изключително задграничните вложители. През първите четири месеца на годината, вместо да има нарастване на вложения в България от непозната страна, се следи спад. Чужди вложители са изтеглили 161 млн. евро от капиталовложенията си през първите четири месеца на годината, демонстрира статистиката на Българска народна банка. Това е една от аргументите за срутва на директните непознати вложения в интервала януари-април с близо 50% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. В българската стопанска система са влезнали 113 млн. евро от чужбина при цели 229 млн. евро година преди този момент.
Най-големи суми под формата на дялов капитал са изтеглили от българския пазар вложители от Унгария - 103 млн. евро, и Италия - 43 млн. евро. Този тип вложения са индикатор за дълготрайни проекти за бизнес в страната, само че през последните две години делът им непрекъснато понижава, показва в. Сега.
Данните на Българска народна банка демонстрират още, че задграничният бизнес избира да усвоява облагата от българските си подразделения и да прибира дивиденти, вместо да я реинвестира. За първите четири месеца на годината реинвестираната облага е едвам 19 млн. евро, което е трикратно по-малко от същия интервал на предходната година.
Нарастват само вложенията под формата на заеми, които фирмите майки зад граница отпускат на българските си предприятия. За интервала януари-април този вид инвестиции са 254.8 млн. евро при 126.4 млн. евро година преди този момент. Тези заеми обаче би трябвало да се връщат и от данните на Българска народна банка се вижда, че да вземем за пример вложители от Швейцария от началото на годината са си прибрали 98 млн. евро от предоставените заеми.
От началото на годината главен източник на непознати капитали за българската стопанска система, въпреки и под формата на заеми, е Холандия, следвана от Русия и Германия. Холандия е вложител номер едно за България през последните години, само че огромна част от тези инвестиции в реалност не са холандски - поради демократичните данъчни закони страната е употребена от вложители от разнообразни страни, в това число и от българи, които записват фирмите си там.
Инвестициите в недвижими парцели от задгранични лица остават на ниски равнища - 3.4 млн. евро, при 3.3 млн. евро за януари - април 2017 година Руснаците не престават да са най-големият инвеститор в парцели у нас (2.1 млн. евро), следвани от жители на Казахстан (0.5 млн. евро) и Израел (0.4 млн. евро).
В същото време продължава експанзията на български компании зад граница. През първите четири месеца на годината родни компании са вложили в чужбина 73.3 млн. евро. Това е с 10 млн. евро повече от първите четири месеца на предходната година. През последните две години българските вложения в чужбина доближават 300 млн. лева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР