Изглежда, че няма граници на нещата, които хората са готови

...
Изглежда, че няма граници на нещата, които хората са готови
Коментари Харесай

Разкриха новия опасен тренд в операциите за красота

Изглежда, че няма граници на нещата, които хората са подготвени да създадат, с цел да реализиран съвършения си външен тип. Независимо дали става дума за инжектиране на лична лой в задните елементи, избелване на зъбите и слагане на импланти или унищожаване на ленти от кожата на главата и слагането им още веднъж, с цел да се лекува алопеция. Независимо какъв брой рискови са тези козметични процедури, постоянно се намират хора, които са подготвени да платят цената им.

Някои хора към този момент даже се подлагат на процедури за трайна смяна на цвета на очите си, заяви Science alert.

Това може да стане по разнообразни способи - да вземем за пример посредством слагане на импланти за смяна на външния тип на ириса, татуиране на ириса или лазерна депигментация.

Въпреки че тези процедури могат да обезпечат стремежи от хората външен тип, те също по този начин са свързани с голям брой опасности и затруднения, едно от които е слепотата. Ирисът е цветният пръстен, който обкръжава зеницата. Той е колкото комплициран, толкоз и хубав.

Състои се от два пласта гладка мускулатура която не можем да направляваме. Тези мускули дават отговор за свиването и разширението на размера на зеницата и ириса, с цел да управляват количеството светлина, което влиза в окото. Тези мускули също по този начин защищават сензитивните рецепторни кафези в окото от трайно увреждане.

Ирисът има и два пигментни пласта, съдържащи меланин, които дефинират цвета на очите ви. Съществуват шест съществени приети цвята: кафяв, кехлибарен, лешников, зелен, наследник и сив.

Ако имате доста пигмент в двата пласта, очите ви ще бъдат с по-тъмен цвят - да вземем за пример кафяв, който е най-разпространеният цвят на очите (среща се при към 80% от популацията на света).

Ако имате по-малко пигмент в предния пласт, ще имате лешникови или зелени очи (най-редките цветове, които се срещат единствено при 2% от населението). Тези, които имат малко или никакъв меланин в предния пласт, ще имат сини или сиви очи.

Смяната на цвета на очите - премахване на казуса или основаване на подобен?

Операциите на очите, изключително на ириса, не са нещо ново. Операциите на очите при катаракта датират от V в. пр.н.е., а оцветяването на белезите по очите е познато от над 2000 години.

До последните години интервенциите се правиха за реорганизация на ириса или премахване на недостатък. Сега обаче козметичните процедури за трайна смяна на цвета на ириса стартират да стават все по-разпространени. Кератопигментацията е образец за една от тези процедури. В роговицата (прозрачният предпазен пласт на очната ябълка) се вършат поредност от дребни сечения с игла. В този пласт се вкарват пигменти, с цел да се промени трайно. Тази техника датира от преди хиляди години, като са били тествани разнообразни пигменти, в това число сажди.

По сходен метод потреблението на лазери за премахване на пигмент от външния пласт на ириса може да промени кафявите очи в светлосини или сиви. Процедурите за депигментация се правят посредством изгаряне на пигмента и клетките, които го основават, благодарение на лазер.

Тази техника може да се употребява единствено за прекосяване от по-тъмни към по-светли очи и няма да работи при хора, които желаят да преминат в противоположната посока. Това е по този начин, тъй като сега не е допустимо да се добави или нанесе повече меланин в ириса, в случай че той към този момент отсъства или не е доста огромен.

Първоначално депигментацията е създадена за лекуване на очна дермална меланоза - положение, при което пигментните кафези не мигрират там, където би трябвало, което води до потъмняване на други елементи на окото (например бялото).

Това положение може да изисква няколко цикъла на лекуване, само че нормално е трайно, както и козметичните промени.

Както при кератопигментацията, по този начин и при лазерната депигментация съществува забележителен риск от зараза, защото се засягат най-външните пластове на окото.

Тези процедури могат да причинят и сензитивност към светлина и промени в зрението - в това число слепота, изтъняване и перфорация на роговицата, глаукома и катаракта. Някои пациенти, на които са правени процедури за кератопигментация, даже се оплакват, че са изпитвали болежка в очите по време на процедурите с магнитно-резонансна томография.

Друга процедура, която някои хора употребяват, с цел да трансформират цвета на очите си, е слагането на силиконови импланти в очите.

Един от моделите на Instagram, на който е направена тази процедура, е претърпял обилни затруднения, които са я оставили със зрението на 90-годишна жена - изгубила е 50% от зрението си на едното око и 80% на другото. Други също са съобщили за сходни затруднения.

Тези импланти носят висок риск от зараза и други затруднения - като да вземем за пример смяна на формата на окото и метода, по който течността в окото оказва напън върху зрителния нерв. Тъй като този нерв управлява зрението, при неговото прилепяне може да настъпи слепота.

Няма задоволително доказателства в поддръжка на потреблението на която и да е от тези процедури от козметична позиция. Както при доста други неща, които се вършат по козметични аргументи, краткосрочната облага ви приготвя за евентуална дълготрайна болежка. Дори когато тези процедури се употребяват за лекуване на медицински положения, се оповестява за затруднения, написа БГНЕС.

Дългогодишен и безвреден метод за смяна на цвета на очите си остава потреблението на предписани цветни контактни лещи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР