НЗОК обяви ключови промени! Засяга джоба на всеки. Националната здравно-осигурителна

...
НЗОК обяви ключови промени! Засяга джоба на всеки. Националната здравно-осигурителна
Коментари Харесай

НЗОК обяви ключови промени! Засяга джоба на всеки

НЗОК разгласи основни промени! Засяга джоба на всеки. Националната здравно-осигурителна каса разгласи основни промени, които влизат в действие от следващата година. НЗОК разгласява отговори на значими въпроси и обстойно пояснение на промените:

За какъв брой лекарствени продукта заплаща НЗОК? Те са включени в два листата и са разграничени на:

– Лекарства за домашно лекуване, медицински произведения и диетични храни;

– Лекарства, които се ползват при болнично лекуване.

Списъкът включва:

– 2 046 лекарствени продукта по комерсиално наименование;

– 43 типа диетични храни по комерсиално наименование;

– 584 типа медицински произведения по комерсиално название.

Какво е КП?

Съкращението значи клинична пътека, изясняват от НЗОК. През 2000-2001 година, със съдействието на австралийския съветник Дон Хиндъл, са създадени клинични пътеки с включени в тях диагностично-лечебни логаритми.

За първи път клинични пътеки са контрактувани и включени в НРД за 2001 година Днес клиничните пътеки, за които НЗОК заплаща, са 267,  амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7.

Клиничните пътеки са включени в особено приложение на НРД и са оповестени на уеб страницата на НЗОК.

Важно конкретизиране: броят посочени дни в описанието на всяка КП не значи, че откакто те изтекат, би трябвало да бъдете изписан от лечебното заведение, а демонстрират минималният болничен престой, с цел да бъде заплатена КП на лечебното заведение.

Вашият престой в него би трябвало да продължи до Вашето излекуване  (например, болничният престой по дадена КП е три дни. Това значи, че би трябвало да останете в болничното заведение минимум три дни, само че в случай че се наложи те могат да бъдат толкоз, колкото е належащо, с цел да се излекувате).

За какво още заплаща НЗОК?

За миналия интервал се разшири обсегът на главния пакет на здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК.

Голяма част от дейностите, финансирани от Министерството на здравеопазването, като: диализно лекуване, интензивно лекуване, асистирана репродукция (за интервала 2013 година – 2014 г.), възнаграждение на ваксини (за интервала 2013 година – 2014 г.), сложно диспансерно наблюдаване на лица с кожни и психологични болести, лекарствени артикули за лекуване на редки болести, лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в изискванията на болничната здравна помощ, „ Фонд за лекуване на деца “ и Комисията за лекуване в чужбина, както и помощните средства, съоръжения, уреди, медицински произведения и ремонтни действия, минаха за възнаграждение от бюджета на НЗОК.

Считано от 01.07.2022г.  и активността по разпределяне и възнаграждение на помощни средстава, съоръжения, уреди и медицински произведения (ПСПСМИ), предопределени за хората с увреждания, отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, мина към НЗОК.

Днес НЗОК заплаща 115 групи ПСПСМИ.

Какви са последните новости?

В настоящия сега НРД за медицинските действия 2023-2025 година, подписан на 1 септември 2023 година, са заложени нови проучвания в извънболничната помощ, както и промени по някои клинични процедури. В него е повишен диапазонът на действия в извънболничната помощ, с цел да се реализира действителна предварителна защита и профилактика в разнообразни целеви групи и по възраст.

Това ще докара до разширение на скрининга на сърдечносъдови, неврологични и онкологични болести. С извеждането на някои действия от болничната в извънболничната помощ популацията се приближава до високоспециализирана професионална помощ и по този начин се облекчава болничната помощ.

С промените се включват и нови типове проучвания в извънболничната здравна помощ, които до сегашния миг не са покривани от НЗОК. Това касае проучвания от обсега на медицинските специалности „ Клинична лаборатория “ и „ Клинична имунология “.

В пакета действия по здравна компетентност „ Клинична лаборатория “ те са:

– маркери за сърдечна непълнота – Натриуретичен пептид (BNP) и откъс на прохормона на натриуретичния пептид (NT pro BNР);

– сърдечен тропонин;

– витамин D.

Сред останалите новости в НРД 2023-2025 година са:

Няма предел в направленията, които персоналните лекари издават на диспансеризираните пациенти за експерт, заяви Национален осигурителен институт.

Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място персоналните си мобилни телефонни номера, но ще би трябвало да има посочен телефонен номер на лекарската процедура.

Улеснява се достъпът до ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), като се отстранява разрешителният режим за това нагледно проучване. Така доста се усилва опцията тежки болести да се открият доста по-рано и пациентът да бъде ориентиран за лекуване още в най-ранния етап на заболяването. Изследването ще се назначава от експертите в СИМП и за него няма да се постанова да чака с месеци.

48 амбулаторни еднодневни процедури заменят клинични пътеки и по този начин няма да се постанова хоспитализация в болнично заведения на пациентите. 16 броя от тях са в допълнение приспособени в НРД за МД 2023-2025г.така, че да се улесни достъпът на пациента до този тип медицински грижи.

С извеждането на някои действия от болничната в извънболничната помощ, залегнали в новия НРД за медицински действия – 2023-2025, популацията се приближава до високоспециализирана професионална помощ и по този начин се облекчава болничната помощ.

С промените се включват и нови типове проучвания в извънболничната помощ, които до сегашния миг не са покривани от НЗОК. Това касае проучвания от обсега на медицинските специалности „ Клинична лаборатория “ и „ Клинична имунология “.

В региона на денталното здраве акцентът в НРД е финансирането на направата на тотални зъбни протези през 2024 година Договорено е нарастване на цените на всички денталните действия в действие от 01.01.2024 година с 14%, както и отпада доплащането от пациента при „ Обстоен обзор със снемане на орален статус – в това число еднократен спомагателен обзор за бременни “ от 1,80 лева, което се включва  в цената заплащана от НЗОК.

Източник: Национален осигурителен институт

Още вести четете в: Здраве, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР