21 септември традиционно се отбелязва като Световен ден на болните

...
21 септември традиционно се отбелязва като Световен ден на болните
Коментари Харесай

На Световния ден за борба с Алцхаймер – учени с невероятно генетично откритие

21 септември обичайно се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер. Той  се празнува годишно от 1994 година по самодейност на Международната организация за битка с заболяването на Алцхаймер. Днес ще ви представим ново изследване, което открива връзката сред болестта и инфаркта.

Първо обаче малко статистика.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обгръща към 70 % от случаите. По последни данни, страдащите в света са 47 милиона. Според отчет на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се записват 7,7 милиона нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз 6,4 милиона души живеят с деменция.

В България няма точна статистика, само че експертите настояват, че те са минимум 100 000. Деменцията се предизвиква от разнообразни мозъчни болести, които засягат паметта, мисленето, държанието и способността за осъществяване на ежедневните действия. Тя е една от главните аргументи за неработоспособност и взаимозависимост при възрастните хора и оказва физическо, психическо, обществено и икономическо влияние върху болните, върху техните фамилии и върху лицата, полагащи грижи, както и върху обществото като цяло.

Проучването

Изследователи в Центъра за точно здраве – известна интернационална клиника, профилирана в проучвания в генетичната медицина, откриват изключителна връзка сред положения като коронарна артериална болест (CAD) и Алцхаймер. Те вършат заключения, че идентични генетични фактори като инфектиране или високи равнища на холестерола, водят и до Алцхаймер. Проучването демонстрира за какво пациенти, страдащи от сърдечно-съдови болести страдат и от загуба наизуст. То открива, че при тях, рискът да заболеят и от тази болест е 26%.

Д-р Хетал Парик, основен невролог в болничното заведение „ Шалби “, разяснява:

„ Това изследване ни дава нови и значими насоки. Те са свързани с биологичния механизъм, който свързва две от най-предизвикателните болести, с които се сблъсква света в днешно време. Разкривайки евентуалната връзка сред Алцхаймер и сърдечно-съдовите заболявания, ще ни отвори нови порти към метода на преодоляването им поотделно. И това ще усъвършенства положението на милиони пациенти “.

Откритието е с главно значение за Индия

Това е по този начин, тъй като точно там са съсредоточени най-многобройните случаи, както на Алцхаймер, по този начин и на инфаркт. А установявайки генетичната връзка сред тези две болести, ще докара до нови тактики за лечение на пациентите.

Източник: The Health Site/Превод: SafeNews

Още вести четете в: Здраве За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР